Controle ABS en retarder bij ADR trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Controle ABS en retarder bij ADR trucks

De Rijks Dienst voor Wegvervoer (RDW) controleert vanaf eind 2008 bij de jaarlijkse ADR-keuring of bepaalde typen ADR-voertuigen met een datum eerste toelating van voor 1 juli 1993 voorzien zijn van ABS en/of een retarderwerking.
In artikel 9.2.1 van het ADR (wetgeving voor wegtransport van gevaarlijke stoffen) opgenomen dat vanaf 1 januari 2010 bijna alle ADR-keuringsplichtige voertuigen moeten zijn voorzien van een ABS. Ook moeten motorvoertuigen dan een retarderwerking hebben. Deze eisen waren al van toepassing op voertuigen met een datum 1e toelating van na 30 juni 1993. Dit gaat ook gelden voor de volgende ADR-voertuigen met een datum 1e toelating van voor 1 juli 1993:
-Als op het ADR-certificaat van goedkeuring één of meer van de volgende voertuigaanduidingen zijn vermeld: EX/III, AT, FL, OX;
en waarbij de volgende massa’s zijn toegelaten:
-voor opleggers en aanhangwagens als de maximale aslasten meer bedragen dan 10 ton;
– voor motorvoertuigen als de maximale massa van het voertuig meer bedraagt dan 16 ton, of als het maximale aanhangwagen- of opleggergewicht meer bedraagt dan 10 ton.
– Ook moet het motorvoertuig een retarderwerking hebben. De juiste waarde hiervan moet een goedkeuring of testrapport aantonen.
Bron: Gevaarlijke Lading

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer