DAF, TNO en DHL samen in Brits platooningproject • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF, TNO en DHL samen in Brits platooningproject

Het Britse Transport Research Laboratory heeft van de overheidsinstantie Department for Transport (DfT) en Highways England de opdracht gekregen een proef met platooning op te zetten in Groot-Brittannië. DAF Trucks is een van de partners. Ook TNO en DHL participeren in het project, dat volgend jaar tot volle wasdom moet komen.

De zogeheten HGV Platooning proef wordt uitgevoerd in de normale logistieke operatie van DHL. De rest van 2017 wordt gebruikt voor simulatie, chauffeurstraining en proeven op afgesloten wegen. De Britten wilden al eerder een proef doen met platooning, net als ons land en in de Verenigde Staten, maar Europese truckfabrikanten wilden niet participeren, zo meldt de BBC. DAF Trucks gaat nu wel meedraaien in het project.

Het project wordt het eerste in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk. Voor de proef is een bedrag van 8,1 miljoen Britse pond gereserveerd. Het doel van de proef is het verzamelen informatie om te beoordelen of platooning veilig en efficiënt kan worden toegepast op de Britse wegen. “We investeren in technologie die het leven van mensen kan verbeteren. Een innovatie als platooning kan voor bedrijven voordelig zijn door besparingen op brandstof. Ook voor andere weggebruikers kan het voordelig zijn, bijvoorbeeld door minder emissie en minder congestie. Maar eerst gaan we met dit project kijken of de technologie veilig is en goed werkt op onze Britse wegen. Dat is waarom we een dergelijk geldbedrag investeren in dit project.”

Vraagtekens rond platooning in Groot-Brittannië zijn er nog altijd. Na het bekend worden van de proef waren er kritische geluiden te horen van de AA en de RAC. Beiden denken dat het op de Britse snelwegen te druk is om met platoons de gedachte voordelen te behalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer