DAF XF op maat voor eigen rijder Douma • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF XF op maat voor eigen rijder Douma

Eigen rijder Peter Douma uit het Friese Idaerd rijdt sinds kort met een nieuwe DAF XF530 FAR Super Space Cab. De nieuwe DAF fungeert als bakwagen voor de indrukwekkende combinatie waarmee Douma met name naar Scandinavië rijdt. Dat doet Peter regelmatig ook samen met zijn vrouw Aukje en daarbij komt de ruime DAF cabine uitstekend tot zijn recht. Douma betrok de nieuwe DAF van Bedrijfswagen Service Friesland Leeuwarden.


Peter Douma is een echte Scandinavië expert en de laatste negen jaar doet hij dat voor NVO als eigen rijder. “Ik heb negen jaar geleden deze combinatie overgenomen en het werd nu tijd voor een nieuwe truck. De unieke opbouw van de combinatie was echter nog zo degelijk dat we de mogelijkheden onderzocht hebben om die nog een keer te gebruiken. Bij Yntema Carrosseriebouw in Heerenveen zagen ze daar wel wat in. Zij hebben de laadbak overgezet van mijn vorige truck nadat ze hem eerst stevig onder handen hebben genomen.”

Zowel de laadbak als de aanhangwagen zijn volledig zijn gerenoveerd en overgespoten. Er is al meer dan een miljoen kilometer gereden en gewerkt met de Bulthuis aanhangwagen en de Krijgsheld laadbakken, maar na de grote beurt zien ze er uit als nieuw. “Alles is ook technisch aangepakt en daarbij is het chassis van de aanhanger gestraald en opnieuw gespoten. Verder is er een nieuwe vloer aangebracht in de motorwagen. Vervolgens is alles gespoten en voorzien van de nieuwe reclame van NVO.” De DAF XF530 wordt hiermee voorzien van een al even duurzame opbouw. Wie niet beter weet ziet een splinternieuw span staan, met als unieke eigenschap de vouwdeuren aan beide kanten, zowel op de motorwagen als bij de aanhanger. De insteek van de motorwagen bedraagt overigens 280 cm dankzij de toegepaste 385/55R22,5 banden.

De DAF XF is voorzien van de meest krachtige MX13 krachtbron met 530 pk en een koppel van 2600 Nm, in combinatie met de razendsnelle nieuwe geautomatiseerde TraXon versnellingsbak. Naast alle verplichte veiligheidssystemen is de DAF ook uitgerust met ACC, Predictive Cruise Control en Eco Roll. Verder is er gekozen voor de LED koplampen, DAF Skylights en een dubbele luchthoornset. Vanwege de dubbele bemanning is het interieur voorzien van twee luxe stoelen, een ruime koelkast en het DAF Night Lock voor extra veiligheid. De stand- en motorverwarming van 6kW is uitgerust met een restwarmtepomp en een timer voor de koude Scandinavische winters. De speciale 920 liter brandstoftank werd op maat besteld door DAF dealer BSF.

Peter Douma is volgens eigen zeggen een echte ‘DAF man’ en hoewel hij bij twee merken offerte aanvroeg was hij meteen erg gecharmeerd van de DAF. “Vooral dit nieuwe model met 530 pk en die ruime cabine past ons precies. We hebben gekozen voor een volledig luchtgeveerd chassis met een starre, liftbare naloopas. Voor ons is dit de ideale mix van ruimte, comfort, vermogen en efficiency. Daar komt bij dat we bij Bedrijfswagen Service Friesland Leeuwarden (BSF) de juiste klik voelen. Het contact is uiterst prettig en BSF heeft ook de hele gang van zaken met carrosseriebouwer Yntema gecoördineerd. Verder hebben we Erik de Boer van EDB Design ingeschakeld om de striping van de DAF cabine aan te laten sluiten bij het nieuwe NVO logo.”

2 reacties op “DAF XF op maat voor eigen rijder Douma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer