DAF zet CO2-certificaat op trucks vanaf Q4 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF zet CO2-certificaat op trucks vanaf Q4

DAF Trucks omarmt met ingang van 1 januari 2019 de Europese CO2-verklaring voor trucks die de productielijn verlaten. Voorafgaand aan deze wettelijke verplichting, deelt DAF al in het vierde kwartaal van dit jaar de gecertificeerde CO2-waarden.

Vanaf januari 2019 vereist Europese regelgeving dat alle nieuw geleverde 4×2 en 6×2 Euro 6 trucks in het zware segment (16+ ton) de fabriek verlaten met een  CO2-emissieverklaring. Andere voertuigconfiguraties volgen in 2020. Deze emissie-verklaringswaarden worden gegenereerd via de uniforme, gestandaardiseerde en gecertificeerde Vecto-tool. Daardoor kunnen vervoerders de CO2-emissiewaarden van verschillende truck modellen – en merken – eenvoudig vergelijken alvorens ze een nieuwe truck bestellen.

DAF begint al in het laatste kwartaal van dit jaar met het delen van gecertificeerde CO2-cijfers, zowel op het orderbevestigingsformulier als in de offerte fase. Hierdoor kan de DAF-dealer zijn klanten vooraf informeren over de CO2-waarden van hun toekomstige trucks. De Vecto-waarden worden berekend voor een standaard trekker-opleggercombinatie of een bakwagen met een gesloten opbouw. Dat gebeurt met gecertificeerde inputdata, op standaardroutes, voor drie verschillende toepassingen.

“Als DAF vinden we het niet meer dan logisch dat we ons maximaal inzetten voor het behoud van onze planeet, voor de huidige en voor toekomstige generaties. Daarom maken we ons sterk voor toekomstige trucks die nog schoner zijn”, aldus Richard Zink, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “CO2-uitstoot houdt rechtstreeks verband met het brandstofverbruik. En een laag brandstofverbruik is één van de belangrijkste redenen om voor een bepaalde truck te kiezen. Met de introductie van de nieuwe CF en XF realiseerde DAF vorig jaar nog een indrukwekkende verlaging van het brandstofverbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – met 7 procent; daarmee zijn onze trucks toonaangevend in de industrie.”

Naast het leveren van toonaangevende trucks en services, ontwikkelt DAF ook alternatieve, duurzame elektrische en hybride aandrijflijnen om de uitstoot van voertuigen nog verder te verminderen. Bovendien kan de nieuwste generatie DAF trucks al rijden op moderne alternatieve brandstoffen die, zoals HVO (Hydro-treated vegetable oil, een biodiesel), geen bedreiging meer zijn voor de voedselproductie. Deze brandstoffen zorgen voor een tot 80 procent lagere CO2-uitstoot en hebben bij DAF geen enkele impact op het onderhoud van de truck.

“Met onze intelligente DAF TOPEC voertuigconfiguratietool zijn we nu al in staat om specifieke brandstofverbruikswaarden te leveren voor de specifieke truck van de klant, inclusief specifieke oplegger, opbouw en zelfs route”, stelt Richard Zink. “Op deze manier kunnen onze dealers niet alleen de beste truck voor het werk samenstellen, maar tegelijkertijd ook de meest economische en meest milieuvriendelijke truck. En dát is waar DAF Transport Efficiency voor staat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer