VIDEO - Data delen volgend jaar voor logistieke sector beschikbaar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Data delen volgend jaar voor logistieke sector beschikbaar

Het iSHARE-project – een project van het Neutraal Logistiek Informatie Platform en onderdeel van het Topsector Logistiek programma – bereikt donderdag met de officiële overhandiging van de eerste resultaten van de co-creatiefase een belangrijke mijlpaal.  De logistieke sector is hiermee een grote stap dichterbij drempelloos data delen. In 2018 moet dit voor de hele sector mogelijk zijn.

Vanaf juni 2016 ontwikkelen publieke en private partijen uit de logistieke sector in het iSHARE-project gezamenlijk uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie. Met dit afsprakenstelsel is het vanaf januari 2018 mogelijk dat iedereen met iedereen op een simpele en gecontroleerde manier data deelt. Ook met tot dusver onbekende partijen.

“Dit is een heel belangrijke dag voor ons. Drempelloos data delen komt steeds dichterbij. Dankzij iSHARE kunnen we intensiever samenwerken in de keten. En daardoor efficiënter werken, tijd besparen en de internationale concurrentie voorblijven. Bovendien biedt het kansen om de uitstoot van CO2 aanzienlijk te beperken”, vertelt programmamanager NLIP Michiel Haarman.

De eerste resultaten van de co-creatie fase bestaan uit de functionele en technische aspecten van het afsprakenstelsel, waaraan meer dan 10 toonaangevende logistieke organisaties hebben meegewerkt. Betrokken organisaties werden, onder begeleiding van innovatie experts van Innopay, uitgedaagd om hun expertise te delen om het afsprakenstelsel te ontwikkelen.

“Er is in korte tijd een enorme klus geklaard. En dat kon alleen omdat alle co-creatie deelnemers dezelfde urgentie en enthousiasme voelen om dit afsprakenstelsel te ontwikkelen. Samen zijn de deelnemers erin geslaagd om tot overeenstemming te komen over een aantal cruciale aspecten van iSHARE. Er ligt een mooi eerste resultaat dat we nu samen verder ontwikkelen en aan de praktijk gaan toetsen.”, aldus voorzitter van de iSHARE co-creatie werkgroepen Vincent Jansen.

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar worden de juridische aspecten van het afsprakenstelsel ook door de co-creatie deelnemers uitgewerkt. Vervolgens worden de concept afspraken in Proof of Concepts aan de praktijk getoetst en gewerkt aan de oplevering van het afsprakenstelsel 1.0 in juni.

In de tweede helft van dit jaar zal het beheer worden ingericht en zal worden vastgelegd waar organisaties aan moeten voldoen als ze gebruik willen maken van iSHARE. Vanaf 1 januari 2018 zal iSHARE beschikbaar zijn voor de gehele sector.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer