Ga naar hoofdinhoud

Definitief: toeslag voor nachtritten moet betaald worden

Transportbedrijven moeten hun werknemers een toeslag betalen voor ééndaagse nachtritten. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad over een langlopende kwestie. De uitspraak is koren op de molen van FNV, die hier lang voor geknokt heeft. Overigens gaat het nu alleen nog om ritten van vóór 1 juli 2017, want de toeslag is tegenwoordig vervangen door de Toeslagenmatrix.

In de procedure ging het om de vraag vanaf wanneer een werknemer recht heeft op de toeslag voor ééndaagse nachtritten. In de cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg staat dat een werknemer over de diensturen tussen 20.00 en 04.00 uur bij ééndaagse nachtritten recht heeft op een toeslag van €2,66 bruto per uur. Werkgevers wilden deze toeslag alleen aan de werknemer betalen als die ook na 24.00 uur aan het werk was, omdat er anders volgens hen geen sprake was van een nachtrit. FNV stelde zich op het standpunt dat de werknemer al direct vanaf 20.00 uur recht had op de toeslag voor ééndaagse nachtritten en heeft daarin nu dus opnieuw gelijk gekregen van de rechter.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “Dit is een mooie en terechte overwinning voor werknemers in de sector Transport & Logistiek.” Jelske van Dijk, Stichting VNB, het cao-nalevingsorgaan van FNV Transport & Logistiek: “Met deze uitspraak in de hand gaan wij bij verschillende bedrijven in de sector alsnog de toeslag claimen waar werknemers al die tijd al recht op hadden. Voor werknemers kan dit een mooie nabetaling betekenen.”

Sinds 1 juli 2017 is de Toeslag eendaagse nachtritten in de cao vervangen door de Toeslagenmatrix. De Toeslagenmatrix schrijft voor dat werknemers bij ééndaagse nachtritten voor de diensturen van maandag tot en met vrijdag gelegen tussen 21.00 uur en 05.00 uur een toeslag krijgen van 19 procent op het uurloon.

Werkgeversorganisatie TLN is teleurgesteld over de uitspraak en vindt dat een nachtrit pas een nachtrit is wanneer de chauffeur ook echt ’s nachts rijdt. TLN vindt dat nog steeds en is van mening dat dat deze uitspraak geen recht doet aan de afspraken die in het verleden aan de cao-tafel zijn gemaakt. Met behulp van deskundige advocaten is er tot het einde toe voor gevochten om in het gelijk te worden gesteld, echter tevergeefs.

Eén reactie op “Definitief: toeslag voor nachtritten moet betaald worden

  • planner

    Ach,ach die arme werkgevers, wat een onrecht toch, en die rechters wat een domme mensen zijn dat, net als de vakbonden en chauffeurs.
    Nee, gelukkig is TLN een zeer sociale club van werkgevers, welke echt wel aan de werknemer denkt.
    LOL
    Wake up call TNL, als iedereen zegt dat het fout is, is het ook fout….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer