Ga naar hoofdinhoud

Deudekom de weg op met twee elektrische Daily’s

Deudekom verhuizingen en zero-emissie logistiek begon het jaar goed met de ingebruikname van opnieuw twee 100 procent zero-emissie bedrijfswagens. De auto’s zijn door Ginaf gebouwd op basis van een Iveco Daily. De voertuigen gaan zowel ingezet worden voor geheel zero-emissie verhuizingen als de distributie van goederen die aangeleverd worden op de zero-emissiehub van Deudekom ten behoeve van de gemeente Amsterdam, de UvA en de HvA.

De geheel elektrische vloot van Deudekom komt daarmee op zes elektrische bedrijfsvoertuigen waaronder een zware Hytruck, vier geheel elektrische en twee hybride personenwagens. Die laatste twee worden overigens komend jaar vervangen voor 100% elektrische auto’s. Daarnaast gebruikt PostNL de hub als uitvalsbasis voor acht elektrische transportfietsen.

“Practice what you preach”, vat directeur Jan van Deudekom de steeds verdergaande elektrificering van zijn wagenpark samen. “Wij hebben in 2012 besloten dat het roer om moest. Dat bleek achteraf het juiste moment want nu sluiten wij daarmee steeds beter aan op de plannen van de stad Amsterdam om de binnenstad geheel zero emissie te gaan bevoorraden. Dat wij dit kunnen doen, houdt natuurlijk regelrecht verband met de initiatieven die gemeente zelf en instellingen als de Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam op dit gebied ontplooien. Binnen de Combinatie met Mondial Aad de Wit, Apollo en Deudekom doen wij sinds 2015 alle in- en externe verhuizingen voor de gemeente geheel elektrisch. Dat loopt vanaf het begin vlekkeloos. Daarmee is dit unieke project inmiddels wereldwijd een voorbeeld van hoe je als bedrijfsleven en overheid samen de schouders zetten onder het terugdringen van emissie in binnensteden.”

Maar ook het project van de UvA en HvA vraagt om steeds meer zero-emissiecapaciteit van Deudekom. “Deze onderwijsinstellingen met talloze vestigingen door de hele stad, dwingen toeleveranciers steeds meer om alles wat ze van hen afnemen niet meer zelf te laten bezorgen maar op onze zero-emissie hub af te leveren. “Wij bundelen die goederen en brengen die vervolgens één keer per dag naar de bestemming. Daarmee vullen we de wens in van deze Amsterdamse onderwijsinstellingen om een actieve bijdrage te leveren aan het scherp terugdringen van hun eigen aandeel aan klassieke dieselkilometers in de binnenstad. Dat verbetert de luchtkwaliteit en werkt mee aan het terugdringen van de congestie. Voor de instellingen zelf scheelt het ook veel interne organisatie. De betrokken vervoerders moeten uiteraard ons voor die dienstverlening betalen maar dat past binnen het hele financiële plaatje. Bovendien hebben ze het voordeel dat ze nu de goederen kunnen aanleveren op het moment dat het hen uitkomt en niet wanneer het er moet zijn. Onze E-hub krijgt daarvoor steeds ruimere openingstijden.”

De twee nieuwe elektrische voertuigen zijn zijn van het type Iveco Daily 72C17. Deudekom heeft ze via Truckland Amsterdam aangeschaft waarna ze door Ginaf in Veenendaal zijn geconverteerd. De opbouw is van Feld carroserie in Hoorn die eerder ook de Hytruck van Deudekom opbouwde. De voertuigen op rijbewijs C1 zijn zowel compact als ruim bemeten met een laadvermogen van respectievelijk 2500 en 2800 kg met een laadvolume van respectievelijk 29 en 30m3. Eén auto is uitgevoerd als dubbele cabine voor zeven personen en één heeft een gewone cabine met drie zitplaatsen. De aandrijving heeft plaats door middel van een vloeistof gekoelde 320V LCM motor van 120 kW met een koppel van 650 Nm. De aansturing gaat via een EDS 150 Inverter. De accupakketten van beide trucks hebben een capaciteit van 92 kWh. Deudekom verwacht daarmee een actieradius van 140 tot 180 kilometer en dat is meer dan genoeg voor in de stad. De beide voertuigen kunnen als dat nodig is ook aan elke laadpaal in de stad bijgeladen worden.

“We hebben er lang op moeten wachten”, vertelt wagenparkbeheerder Fred Helsloot over de Iveco’s. “Want eigenlijk hadden we ze al eind 2016 verwacht. Maar nu hebben we dan ook precies wat we willen. Met de dubbelcabine voertuigen kunnen we behalve verhuizen ook een complete verhuisploeg met hun uitrusting op een adres afzetten voor bijvoorbeeld een interne verhuizing en dan doorrijden naar een andere klus. Zo kunnen we de auto optimaal inzetten. Voor dit soort werk maken we overigens ook steeds meer gebruik van het openbaar vervoer en onze elektrische transportfiets. Dat is een ideaal snel vervoermiddel gebleken voor kleine klussen en het opnemen van nieuw werk. De andere auto is zuiver bedoeld voor verhuizingen en transport.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer