‘Eerder dood door diesel’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Eerder dood door diesel’

In 2015 gingen zeker 38.000 mensen vroegtijdig dood door extra luchtvervuiling van dieselmotoren van personenauto’s, vrachtwagens en bussen. Die stoten in de praktijk namelijk veel meer stikstofoxiden uit dan ze volgens de specificaties van de fabrikanten doen. Dit aantal doden kan oplopen tot meer dan 180.000 in 2040, meldden onderzoekers van de International Council on Clean Transportation (ICCT) maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De ICCT is een onafhankelijk instituut dat gevolgen van milieubeleid onderzoekt. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

De onderzoekers hebben naar aanleiding van de recente onthullingen over ‘sjoemelsoftware’ in kaart gebracht hoeveel vervuilende stikstofoxiden dieselmotoren in voertuigen nu werkelijk produceren. Dat deed de ICCT in elf landen en regio’s: Australië, Brazilië, Canada, China, de Europese Unie, India, Japan, Mexico, Rusland, Zuid Korea en de Verenigde Staten.

De uitstoot was op de weg doorgaans hoger dan onder testomstandigheden. Dat lag niet alleen aan de sjoemelsoftware, maar ook aan zaken als onderhoud, een veranderde afstelling van de motor of slijtage. In de onderzochte landen bleek het wagenpark 4,6 miljoen ton meer stikstofoxiden te verspreiden dan was verwacht op basis van de fabrieksgegevens.

Lees meer bij het ND.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer