Ga naar hoofdinhoud

‘Emissievrije binnenstad in 2025 vraagt dringend om een plan’

Al in 2014 spraken het kabinet en bedrijfsleven af te streven naar emissievrije bevoorrading van ondernemingen in binnensteden in 2025. Veel bedrijven maken hier nu werk van. De betrokkenheid van de lokale overheden blijft echter achter. Evofenedex, de brancheorganisatie voor zo’n 15.000 eigen bedrijven die zelf vracht- en bestelauto’s inzetten, vraagt de Tweede Kamer nu om een concreet plan.

“Inmiddels rijden er al 100 elektrische vrachtauto’s in Nederland rond. En dat worden er alleen maar meer. Daar staat tegenover dat maar 14 van de 30 grootste gemeenten in Nederland het ZERO Emissie akkoord hebben onderschreven. Dat is echt heel pover. We willen snel duidelijkheid over de toekomstige grootte van de zones. En helderheid over waar en wanneer deze zones ingevoerd worden. Dat vraagt om een plan. Dat is er nu gewoon niet“, zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Evofenedex heeft nu de Tweede Kamer in een brief opgeroepen de minister te vragen met minimaal 28 gemeenten een stappenplan op te stellen voor de introductie van zero emissie zones. Volgens de ondernemersvereniging zijn investeringen in zero emissie voertuigen alleen kansrijk als bedrijven hier snel duidelijkheid over krijgen.

Donderdag 18 oktober staat het AO Leefomgeving in de Tweede Kamer gepland van 15-18.00uur, waarbij onder andere de harmonisering van milieuzones op de agenda staat. Volgens Evofenedex ligt de focus van bestuurders te veel op milieuzones (weren van oude diesels) in plaats van elektrisch transport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer