VIDEO - Thor ET-One bindt strijd aan met Tesla • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Thor ET-One bindt strijd aan met Tesla

Een maand geleden presenteerde Tesla met veel bombarie haar Semi. Nu komt de onbekende Amerikaanse start-up Thor Trucks met een vergelijkbare truck: de ET-One. Ook deze truck oogt futuristisch, maar heeft echter een conventionele cabine-indeling. De truck maakt gebruik van één centrale elektrische motor en leunt qua accutechnologie op lithium-ion cellen. Kan de revolutie dan ook uit een Californische garagebox komen?

Zelf noemt Thor Trucks zich een ‘Transportation Lab creating and deploying solutions to fleet owners.’ Op de website van Thor-Trucks staan niet heel veel technische gegevens. Het vermogen van de ET-One varieert van 300 tot 700 pk en men spreekt over een direct koppel vanaf 0 omw/min. Dat laatste is natuurlijk niet nieuw bij elektromotoren. Volgens de fabrikant is trekkracht volgens Amerikaanse maatstaven zo’n 80,000 lb, vergelijkbaar met 36 ton in Europa. De actieradius van de elektrische truck is zo’n 300 mijl (482 km). Opladen van het lithium-ion battery pack gaat vervolgens binnen de 90 minuten. Net zoals elke elektrische auto, genereert de ET-One ook energie bij het afremmen.

Volgens de fabrikant is de ET-One in onderhoud zo’n 60 procent goedkoper dan een diesel aangedreven truck en qua energie-(brandstof)kosten zelfs 70 procent goedkoper. Waarschijnlijk is de productieversie leverbaar in 2019 en gaat de truck in de VS tussen de 150.000 en 250.000 dollar kosten, afhankelijk van de configuratie. De Tesla truck zit in een vergelijkbare prijsklasse. Amerikaanse transportbedrijven kunnen een demo-rit aanvragen van de ET-One.

In vergelijking me de Tesla Semi, heeft de ET-One een normale cabine indeling met twee stoelen. Verder zien we twee grote schermen en op de tunnelconsole tussen de twee stoelen in zien we behalve koffiebekerhouders ook een grote noodstop-knop. Het lijkt er trouwens op de ET-One gebaseerd is op een normale truck. Op het Youtube-filmpje van Bloomberg is te zien dat de dieselmotor is verwijderd en dat er een nieuwe cabine ontworpen is voor de buitenzijde. Ook lijkt het bedrijfspand van Thor Trucks op een saai industrieterrein niet van een dusdanige grootte dat het meteen een serieuze concurrent is voor een bedrijf als Tesla. Maar zijn niet de meeste grote high-tech-bedrijven ooit ontstaan in een Californische garagebox?

Bron: AT-Aandrijftechniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer