Europese harmonie over uniforme tol • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europese harmonie over uniforme tol

Het Europees Parlement en de ministerraad hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt tijdens hun derde gesprek over de ‘European Electronic toll service’ (EETS). Afgesproken is om de grensoverschrijdende interoperabiliteit van elektronische tolheffing te verbeteren, bij te dragen aan administratieve vereenvoudiging en fraude met tol te verminderen.

De wetgevers van de EU hebben overeenstemming bereikt over het voorstel van de Commissie om verschillende elektronische tolheffingssystemen voor het wegverkeer op Europees niveau interoperabel te maken. Het voorstel maakt deel uit van het First Mobility Package, dat in mei 2017 door de Commissie is goedgekeurd. De richtlijn heeft als doel het mogelijk te maken tol te betalen in de hele EU met slechts één abonnement en één On Board Unit (OBU).

Afgezien van het eenvoudig innen van tolgelden, zal de nieuwe richtlijn een systeem voor de lidstaten opzetten om informatie uit te wisselen over de identiteit van degenen die geen tolgeld hebben betaald.

Hiermee wordt een einde gemaakt aan het ontduiken van overtredingen begaan in een andere lidstaat. Door het beperken van contante transacties bij tolstations en het elimineren van omslachtige procedures, zal de EETS de toepassing van de beginselen ‘de gebruiker betaal’ en ‘de vervuiler betaalt’ vergemakkelijken. Dit is in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van de Commissie en zal bijdragen tot de voltooiing van de interne markt en de digitale single markt.

Violeta Bulc, Europees commissaris voor Transport, zei: “Ik ben er trots op dat het First Mobility Package vruchten begint af te werpen. Deze overeenkomst zal de weg plaveiden voor moderne Europese regels voor elektronische tolheffing, die bijdragen aan een rit zonder obstructies voor onze weggebruikers. Het zal ook een belangrijke stap zijn naar één OBU, één contract en één factuur. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer