Ga naar hoofdinhoud

‘FNV geen partij meer in nieuwe transport CAO’

De nieuwe CAO voor Beroepsgoederenvervoer is bijna algemeen verbindend verklaard, maar nu blijkt dat vakbond FNV geen partij meer is in de nieuwe CAO. Dat kan serieuze gevolgen hebben rond het naleven van de CAO voor de FNV en de bij haar aangesloten chauffeurs. UPDATE – met reactie FNV.

Dat schrijft Marsha Vallenduuk van het gelijknamige advocatenkantoor uit Haarlem in een post op LinkedIn. Volgens haar is de nieuwe CAO aangemeld en ligt de nieuwe CAO-tekst ter visie bij het Ministerie voor een algemeen verbindend verklaring.

Vallenduuk schrijft: “Opvallend is dat, alhoewel het onderhandelingsresultaat van 22 april 2017 nog getekend was door de vakbond FNV, in de nieuwe officiële aangemelde CAO de vakbond geen CAO-partij meer is. Op 14 juni 2017 is de nieuwe CAO aangemeld bij het Ministerie. In deze CAO, die met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 voor gebonden werkgevers en werknemers geldt, is FNV niet langer als partij betrokken. Ook in de tervisielegging van 10 juli jl. tot aanvraag algemeen verbindend verklaring en de SOOB-CAO, heeft FNV niet mede getekend. De laatste jaren is FNV wel vaker buiten spel gezet in de CAO-onderhandelingen en zijn er meer CAO’s met CNV of de nieuwe vakbond AVV afgesproken.”

Het niet tekenen van FNV heeft volgens Vallenduuk serieuze gevolgen voor vrachtwagenchauffeurs die lid zijn van FNV. “Deze werknemers waren altijd aan te merken als zogenaamde ‘rechtstreeks (aan de CAO) gebonden’ werknemers. Op dit moment zijn zij ‘slechts’ ongebonden werknemer en kunnen zij het nakomen van de CAO niet afdwingen. Maar ook de vakbond FNV zelf, die als meest actieve vakbond in het beroepsgoederenvervoer te boek staat, kan geen nakoming van de CAO en schadevergoeding meer eisen. Het is nog even de vraag wat een en ander gaat betekenen voor Stichting VNB die de CAO-controles uitvoerde en welke Stichting eigenlijk gezien kan worden als een verlengstuk van FNV (in hetzelfde pand gehuisvest en veelal dezelfde medewerkers als FNV). Gaat deze Stichting nu actief aan de slag voor De Unie en CNV Vakmensen, de vakbonden die wel getekend hebben? En gaat Edwin Atema aan de zijlijn staan of treedt hij in dienst bij VNB?”

Volgens Vallenduuk heeft de achterban van FNV niet (of te laat) ingestemd met het onderhandelingsresultaat van de CAO en hiermee zichzelf buiten spel gezet in de officiële aanvragen. Als TTM.nl de data naast elkaar houdt klopt Vallenduuks bewering. De nieuwe CAO is namelijk aangemeld op 20 juni, en FNV meldt zelf op haar website dat pas op dinsdag 27 juni de stemming voor de leden sloot.

Vallenduuk tot slot: “De nieuwe CAO staat wel zonder tekst en toelichting op de website van FNV, plus de oproep om vooral lid te worden. Maar dat heeft voor de chauffeurs niet zo veel zin meer in het geval FNV echt geen CAO-partij meer is. Of zou FNV de gevolgen tijdig inzien en zich alsnog aansluiten als CAO-partij? Volgens de website van TLN heeft FNV de CAO mede gesloten, echter waarom dit uit de officiële stukken bij het Ministerie SZW niet blijkt en of het nu al niet te laat is voor FNV is een raadsel…”

In een eerste reactie zegt FNV dat de door Vallenduuk geschetste situatie een ‘achterhaald verhaal’ is. “FNV is gewoon ondertekenaar van de CAO”, aldus een woordvoerder. Later reageert FNV niet zoals gevraagd naar TTM.nl maar plaatst een bericht op Facebook. Dat luidt: “Cao Beroepsgoederenvervoer ook door FNV ondertekend. De cao Beroepsgoederenvervoer is ook door de FNV ondertekend, evenals de SOOB-cao. Op de site van TTM.nl is een bericht naar buiten gebracht dat de FNV deze cao’s niet zou hebben ondertekend. Dit is niet juist. De FNV is later in het proces aangehaakt, maar dat levert geen problemen op voor het Algemeen Verbindend Verklaren van de cao. De FNV kan de belangen van haar leden dus optimaal blijven behartigen.”

2 reacties op “‘FNV geen partij meer in nieuwe transport CAO’

 • Floris Ooms

  Ik vindt dit een domme en zéér stomme zet van mijn vakbond.
  Ik ben nu ruim 30 jaar lid van de FNV maar er komt een punt dat ik zeg van doei doei FNV en ga dan op zoek naar een andere vakbond/vakvereniging welke wel een hart heeft voor z’n leden.

 • Marc

  Ik begrijp de commotie niet goed over ofde FNV nu wel of niet partij is.
  Na het algemeen verbindend verklaren van de CAO is deze bindend voor de gehele bedrijfstak en mag de werkgever wettelijk gezien niet onder de CAO bepalingen gaan zitten ongeacht of je lid bent van een (aangesloten) vakbond of niet.

  Als de CAO niet algemeen bindend verklaard wordt, dan is het uiteraard een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer