Foto’s: Einride showt autonome T-log voor in het bos • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Einride showt autonome T-log voor in het bos

De Zweedse start-up Einride heeft onlangs op het Goodwood Festival of Speed een nieuwe autonome truck laten zien: de T-log, een elektrische truck voor het vervoer van bomen. De T-log is gemaakt voor off-road rijden en kan zelfstandig door bos navigeren.

De T-log is een variatie op de T-pod, die Einride al eerder introduceerde. De T-log is voorzien van het Nvidia Drive systeem, goed voor Level 4 van autonoom rijden. Er zit geen chauffeur op, er is zelfs geen cabine, maar het voertuig kan wel op afstand bestuurd worden door Phantom Auto technologie.

Het ontbreken van een chauffeur en een cabine scheelt veel kosten, zegt Einride. “De cabine maakt vrachtwagens duur om te produceren en een chauffeur in de cabine is wat ze duur maakt om te bedienen. Verwijder de cabine en vervang de bestuurder door een operator die meerdere voertuigen tegelijk kan controleren en op afstand kan bedienen en de kosten kunnen aanzienlijk worden verlaagd. Bovendien zorgt het besturen van een voertuig op afstand voor een veel betere werkomgeving, zoals al is aangetoond in industrieën zoals mijnbouw. ”

Toegegeven, de T-log is een interessant voertuig, maar voor het efficiënt vervoer van bomen mist de T-log toch een belangrijk element: een kraan. Hoe gaan die boomstammetjes nu op de T-log geladen worden en na een autonome rit weer gelost? Wij zien geen kraan op de T-log. Maar misschien is de volgende stap van Einride wel een volledig autonoom opererende kraan die zich geheel zelfstandig meldt op de plek waar geladen dan wel gelost moet worden…

Einride wil de T-log in 2020 op de markt brengen en schermt met belangstelling van ‘grote bedrijven’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer