Video: Iron Knight rijdt 276 km/h met snelste truckbanden! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Video: Iron Knight rijdt 276 km/h met snelste truckbanden!

Nog voor dat Volvo Trucks komt met het bericht dat de Iron Knight de twee aangekondigde wereldsnelheidsrecords voor trucks heeft verbroken, geeft bandenleverancier Goodyear nu al de foto’s en de snelheden prijs.

banden iron night 2

The Iron Knight van Volvo Trucks, voorzien van Goodyear-banden, heeft twee wereldsnelheidsrecords voor trucks gebroken, waardoor de Goodyear-banden de snelste truckbanden ter wereld zijn. Deze speciale, door Goodyear ontwikkelde en geproduceerde banden zijn het resultaat van een voortdurende samenwerking tussen de bandenfabrikant en truckproducent Volvo Trucks, twee partijen die al jarenlang sterke partners zijn. De Goodyear-banden van The Iron Knight droegen er aan bij dat de 4,5 ton zware, 2.400 pk sterke truck vanuit stilstand over een afstand van 1.000 meter in een tijd van 21,29 seconden een gemiddelde snelheid van 169,09 km/u klokte. The Iron Knight verbrak met een snelheid van 131,29 km/u in 13,71 seconden ook het record voor de afstand over 500 meter vanuit stilstand. En alsof dat niet indrukwekkend genoeg was, behaalde The Iron Knight tijdens de recordpoging een topsnelheid van 276 km/u.

De technologie voor de unieke truckbanden van Goodyear voor het nieuwe wereldsnelheidsrecord is gebaseerd op de ervaring die is opgedaan in het truckracen. De karkassen voor de truckbanden voor het record zijn die van de standaard laatste generatie Goodyear-truckbanden, zoals die iedere dag op de wegen in Europa worden gebruikt. De nieuwe wereldsnelheidsrecords op truckbanden van Goodyear onderstrepen het technologisch leiderschap van Goodyear in de transportindustrie.

Exceptionele banden

banden iron night 3“Het was een hele uitdaging om banden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat de 4,5 ton zware truck met zoveel kracht en koppel bij snelheden van bijna 280 km/u op de weg blijft,” zegt Laurent Colantonio, Director Tire Technology Commercial van Goodyear Europa, het Midden Oosten en Afrika. “Het vermogen om banden te ontwikkelen waarmee wereldsnelheidsrecords worden gebroken, is een bewijs van onze capaciteiten om met gebruikmaking van geavanceerde technologieën en innovaties exceptionele banden te produceren. Dat geldt voor de banden van de The Iron Knight, maar ook voor onze standaard truckbanden die optimale prestaties leveren voor onze klanten en eraan bijdragen de Total Cost of Ownership terug te brengen.”

De Goodyear-stuurbanden van The Iron Knight in de maat 315/70R22.5 zijn gebaseerd op de Goodyear Truck Racing-banden, zoals die door alle trucks in het Europees FIA European Truck Racing Championship worden gebruikt. De banden voor de aangedreven wielen in de maat 495/45R22.5 zijn in staat om weerstand te bieden aan het ongelooflijke koppel dat The Iron Knight ontwikkelt. Beide uitvoeringen zijn geconstrueerd op de standaard karkassen van Goodyear-truckbanden met speciaal ontwikkelde loopvlakpatronen en compounds voor het loopvlak. De banden voor het breken van de wereldsnelheidsrecords zijn voorzien van speciale Goodyear The Iron Knight-afbeeldingen op de wangen.

De snelheidspoging werd uitgevoerd op een afgesloten testcircuit in het noorden van Zweden. The Iron Knight werd bestuurd door Boije Ovebrink die een ervaring van ruim 30 jaar heeft in zowel races met toerwagens als met trucks. Hij heeft al vijf snelheidsrecords op zijn naam staan. Op dit moment worden de records geëvalueerd door de FIA, de internationale auto- en motorsport organisatie.

 

Volvo Trucks en Goodyear kunnen terugzien op een lange geschiedenis van intense samenwerking, en in het bijzonder op het gebied van wereldsnelheidsrecords. De Mean Green, ook bestuurd door Boije Ovebrink, was in 2012 de eerste, snelste hybride truck ter wereld toen twee wereldsnelheidsrecords werden gebroken, destijds ook op speciaal ontwikkelde truckbanden van Goodyear.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer