Nieuws

Scania completeert haar nieuwe truckrange met de introductie van een reeks oplossingen voor stedelijk gebruik. Grootste nieuws is de nieuwe lage L-serie en een drietal 7-liter dieselmotoren.

In de derde lanceringsfase van de Next Generation richt Scania zijn inspanningen op duurzame oplossingen voor stedelijke toepassingen. “Scania onderscheidt zich door aan te tonen dat winstgevendheid en duurzaamheid elkaar niet uitsluiten, maar juist aanvullen”, zegt Alexander Vlaskamp, senior vice president van scania. “Het aanbod dat Scania nu introduceert voor stedelijke toepassingen laat dit heel duidelijk zien.” Het accent ligt daarbij op stedelijke toepassingen die gebruikt worden voor distributie en transport in, rond en tussen steden, maar ook voor vuilniswagens, gemeentelijke en hulpdienstvoertuigen.

Het meest in het oog springend is de nieuwe L-serie, bedoeld voor toepassingen in de distributie, afvalverwerking en bouw. De L-serie heeft een zeer lage instap. Voor de L-serie, maar ook voor de P-serie is een Scania City Safe Window aan de rechterzijde leverbaar voor beter zicht en meer veiligheid. Het Scania City Safe Window heeft ruitverwarming en kan worden besteld voor de passagiersdeur van alle P- en L-cabines, de cabines die het meest worden gebruikt in stedelijke toepassingen zoals distributie, afvalinzameling en diverse onderhoudsvoertuigen. Deze optie houdt wel enkele beperkingen in wat betreft het openen van het normale zijraam van de deur.

Cabines van de L-serie zijn altijd 20 decimeter lang en zijn leverbaar met drie verschillende dakhoogtes: laag, normaal en hoog. Als er een met knielfunctie wordt besteld (die automatisch via de handrem wordt geactiveerd) is het slechts één stap om via een vloerput in de cabine te komen – de vloerhoogte zelf is dan ongeveer 80 cm (tot op zekere hoogte afhankelijk van de bandenkeuze). De instaptrede is niet alleen laag, maar ook 79 cm breed. Zonder knielen zijn twee instaptreden nodig; de vloerhoogte komt dan op een lage 93 cm. Scania’s L-serie kan worden uitgerust met automatisch knielfunctie, wat resulteert in een instaptrede op 44 cm. De instaptrede is niet alleen laag maar ook breed, wat heel handig is voor iedereen die vaak in- en uitstapt, bijvoorbeeld tijdens de inzameling van vuilnis.

De L-serie wordt aangedreven door Scania’s vernieuwde 9-litermotor, die in de dieselversie verkrijgbaar is met drie verschillende vermogens. In 2018 zal Scania ook het motorassortiment voor de L-serie uitbreiden met zijn OC09-gasmotor met twee vermogens (voor zowel CNG als LNG). Alle motoren kunnen worden gecombineerd met Scania Opticruise of met een automatische versnellingsbak van Allison.

Een ander voordeel van Scania’s L-serie is dat er in de rijmodus, met een normale specificatie, vooraan nog steeds een bodemvrijheid is van ongeveer 24 cm. De carrosseriebouwers worden ook op hun wenken bediend: de carrosserie kan starten op een denkbeeldige lijn die slechts 42 cm achter het middelpunt van de vooras loopt.

Net als DAF onlangs deed introduceert ook Scania een 7-liter motor, in dit geval de DC07. De DC07 is een zescilinder lijnmotor, echt bedoeld voor stedelijke toepassingen. Er zijn drie vermogens van 220, 250 en 280 pk. Ook de DC07 gebruikt enkel SCR voor de nabehandeling van uitlaatgassen. De DC07 is ontwikkeld samen met Cummins en is gebaseerd op een bekende motor die al in honderdduizenden verschillende voertuigen wordt gebruikt. De introductie van de DC07 betekent ook dat de transporteur nu de P-cabine met een lage motortunnel kan bestellen, iets wat mogelijk is geworden doordat de nieuwe motor minder ruimte nodig heeft. Het verschil – een motortunnel die 95 mm lager ligt – betekent dat de cabine een duidelijk ruimere indruk maakt en de zijwaartse bewegingsvrijheid groter wordt. De lagere tunnel betekent ook dat de P-cabines dezelfde opbergvakken hebben als in de G-cabines, en er zijn nieuwe opties voor lay-outs met opbergruimte en bedden achterin. Als er in plaats van de 9-liter motor de nieuwe DC07 wordt gemonteerd, scheelt dat 360 kg aan gewicht en dat komt dus bij het laadvermogen.

Tegelijk met de 7-liter motor attendeert Scania ons erop dat het nu ook een 13-liter gasmotor heeft, die onlangs op de beurs EcoMondo werd gepresenteerd. Ook van de 9-liter gasmotor wordt een nieuwe versie geïntroduceerd. De OC13 is leverbaar met 410 pk, de OC09 heeft vermogens van 280 en 340 pk.

Last but not least introduceert Scania ook een nieuwe manschappencabine, de CrewCab. Deze is gebaseerd op de P-cabine en is leverbaar in twee lengtes. Er kunnen in totaal acht personen mee. De nieuwe manschappencabine van Scania is helemaal nieuw. Ze is volledig geïntegreerd in het modulaire systeem van Scania en kan op dezelfde manier worden uitgerust als alle andere P-cabines, ongeacht of een CP28 of CP31 wordt gekozen. De langere versie is ook verkrijgbaar in twee verschillende dakhoogtes: Laag (de keuze van de meeste klanten) of Normaal. Een belangrijke verklaring voor de naadloze indruk die het geheel maakt, is dat het gehele verlengde gedeelte, ongeacht de variant, zich achter het voorste cabinedeel bevindt (de beschikbare ruimte is niet simpelweg in tweeën verdeeld).

Scania’s CrewCab kan worden besteld met alle versies van Scania’s DC09- en DC13-motoren, gecombineerd met automatische versnellingsbakken van Allison of Scania’s eigen automatische versnellingsbakken met Scania Opticruise. Ook iets grotere oplossingen met een elektronisch bestuurde derde naloopas (6×2*4) kunnen nu rechtstreeks vanuit de fabriek worden besteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven