Foto’s + VIDEO – Toyota bouwt verder aan waterstoftruck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Toyota bouwt verder aan waterstoftruck

Toyota ziet duidelijke marktkansen voor een Class 8 waterstoftruck. Afgelopen week werd de ‘Beta’, de verbeterde versie van de eerder gepresenteerde Alpha vrachtwagen gepresenteerd. De grootste verandering is dat de actieradius nu een kleine 500 kilometer bedraagt.

Zowel de Alpha als de Beta behoren tot het Project Portal, waarin Toyota samen met de haven van Los Angeles trucks met een fuelcell uitprobeert. De Beta is een doorontwikkeling van de Alpha, die sinds hij in gebruik is genomen meer dan 16.000 km met zero-emissie heeft afgelegd in de havens van Long Beach en Los Angeles. De Beta begint naar verwachting in het najaar met zijn werk in de havens. De Beta heeft dezelfde technische specificaties als de Alpha. Dat betekent een vermogen van  670 pk en een koppel van bijna 1800 Nm. De trucks halen dat uit twee brandstofcellen die afkomstig zijn van de Mirai personenauto plus een 12 kWh accupakket. Gekoppeld met een trailer mogen de Alpha en Beta 37 ton in totaal wegen. De Alpha kon per tankbeurt 320 km rijden, de Beta komt bijna 500 km ver.

De Beta heeft behalve een grotere actieradius ook een slaapcabine gekregen. Tevens is de indeling van brandstoftanks onder de truck veranderd, waardoor er meer cabineruimte is. De wielbasis is daabij hetzelfde gebleven.

De Beta is voor Toyota een truck die een marktintroductie aan moet kunnen. “De Alpha was echt de testtruck om de bouwkwaliteit en de prestaties te meten. Dat eerste proces hebben we nu achter de rug en met de Beta hebben we nu ook een truck die commercieel betere kansen heeft”, aldus Andrew Lund, chief engineer bij Project Portal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer