Kabinet intensiveert aanpak mensensmokkel • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kabinet intensiveert aanpak mensensmokkel

Het kabinet neemt maatregelen om de aanpak van mensensmokkel te intensiveren en effectiever te maken. Zo komt er een gemeenschappelijk team van het Openbaar Ministerie, de politie en de Koninklijke Marechaussee, dat zich zal bezighouden met grootschalige, internationale onderzoeken naar mensensmokkel. Ook wordt het al bestaande liaisonnetwerk van de politie en de Marechaussee versterkt, zodat Nederland een betere informatiepositie krijgt over illegale informatiestromen naar de EU en in het bijzonder Nederland. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

marechaussee_verstekelingenVoor het Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team (GMST) wordt een flexibele pool van medewerkers geformeerd. Dit team gaat zich richten op de (langdurige) strafrechtelijke aanpak van criminele netwerken die zich bezighouden met grensoverschrijdende mensensmokkel. Vroegtijdige identificatie, opsporing en vervolging van de verdachten moeten ertoe leiden dat mensensmokkelaars achter de tralies belanden en dat de criminele organisaties waarvoor zij werken worden ontmanteld.

Een belangrijk nevendoel van het GMST is om meer zicht te krijgen in de achtergronden van mensensmokkel. Hierbij gaat het om vragen als: wat zijn de belangrijkste oorzaken? Waarom kiezen mensensmokkelorganisaties specifiek voor Nederland? Wat zijn de meest gebruikte routes?

Het GMST krijgt hiervoor ondersteuning van een team van vijf externe specialistische onderzoekers. Dit team zal zich ook bezighouden met de vraag hoe effectief de aanpak van mensensmokkel (zowel nationaal als internationaal) is, hoe de samenwerking in de keten verloopt en hoe deze – waar nodig – kan worden verbeterd.

De tweede maatregel betreft versterking van het al bestaande netwerk van liaisons van de marechaussee en politie, dat gericht is op zware, georganiseerde, migratiegerelateerde criminaliteit. Door de versterking moet deze criminaliteit eerder worden herkend en aangepakt.

De maatregelen zijn binnen het huidige (nationale en internationale) juridische kader te realiseren en zullen dan ook zo snel mogelijk in werking treden. De maatregelen zijn een aanvulling op de onlangs aangekondigde verhoging van de strafmaat voor mensensmokkel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer