Ga naar hoofdinhoud

Kamaz wint, maar De Rooy is wel tevreden zo…

Eduard Nikolaev heeft de Dakar Rally 2017 gewonnen. De Rus had in totaal 27 uur, 58 minuten en 24 seconden nodig voor alle (gereden) etappes. Zijn teamgenoot Sotnikov werd tweede. Gerard de Rooy was derde en was daar wel tevreden mee, want “het doel was sowieso een podiumplaats”.

Na de overwinning van Kamaz, dat zich zelf van te voren niet erg kansrijk achtte, mag Gerard de Rooy zich wel eens achter de oren krabben. Weer is hij afgetroefd door een Kamaz team dat weliswaar minder pech had dan hij zelf, maar dat ook consistenter presteerde als team. Kamaz was bijna permanent rond de podiumplaatsen te vinden in de etappes, Team de Rooy was dat niet. Federico Villagra en Ton van Genugten konden af en toe leuk meedoen, maar konden nooit op kop gaan rijden om het tactische spel rond de winst volop mee te spelen.

Zoals ieder jaar was de rol van de rest van de Nederlandse deelnemers marginaal. Met uitzondering van Martin van den Brink dan, die als hij niet heel veel pech had gehad een outsider voor het podium had kunnen zijn.

Opvallend is de opkomst van alle deelnemers afkomstig uit ‘het Oosten’. Na Villagra op plaats vier in het algemeen klasssement en Kamaz-rijder Mardeev op vijf is het MAZ-rijder Vasilevski op plaats zes, gevolgd door Ales Loprais op zeven. Hino-fabriekscoureur Sugawara eindigt op plaats acht. Hans Stacey staat op negen en de top 10 wordt afgerond door Martin Macik op Liaz. Een Liaz op plaats 10, daar hadden van te voren weinig mensen hun geld op gezet…

Lees een uitgebreide nabeschouwing van Dakar 2017 in het eerstkomende nummer van TTM.nl #1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer