Ga naar hoofdinhoud

MapFox Apps voor Android op Panasonic Toughpad

“Android is belangrijke stap vooruit op het gebied van mobiele toepassingen. Eén die op de voet gevolgd gaat worden door Windows 8”, zegt Charles de Vries, directeur van MapTrace. Zijn bedrijf is al tien jaar actief met de MapFox boordcomputeroplossing op een mobiel platform, eerst voor Windows CE en nu ook voor Android. De Android toepassing draait niet alleen op consumentenelektronica, maar ook op robuuste hardware zoals de splinternieuwe Panasonic Toughpad.

MapFox“Android biedt veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd moet je je afvragen welke mogelijkheden echt zinvol zijn voor zakelijke mobiele toepassingen en welke eerder contra-productief werken”, stelt De Vries. “Een logistieke app op een smartphone is flexibel. Maar ben je als ondernemer er dan ook van verzekerd dat de chauffeur alle berichten en signalen op tijd en op de juiste manier in beeld krijgt? En dat de data die je op kantoor terugkrijgt, betrouwbaar zijn?”

De Vries vindt een app op een smartphone een prima oplossing voor subcontractors. Maar als een bedrijf zelf behoefte heeft aan een mobiele boordcomputer, dan adviseert hij om bij Android niet automatisch te denken aan de smartphone of tablet zoals die thuis ligt. “Het platform is inmiddels beschikbaar op robuustere industriële apparatuur, zoals we die voor Windows CE kennen”, zegt De Vries. Op de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg kon hij een nieuw voorbeeld hiervan laten zien: de Panasonic Toughpad, die MapTrace als eerste in ons land levert.

Val- en spatwaterbestendig

“De Panasonic Toughpad is val- en spatwaterbestendig en ook tijdens regen of in het volle zonlicht goed leesbaar”, vertelt De Vries. Ook is alles aan de robuuste tablet vastgeschroefd en vervangbaar. De Toughpad is er in een 7 en 10,1 inch versie, hij is geschikt voor 4G en kost circa € 1100,-.

Met de Toughpad kunnen ook foto’s worden gemaakt, naast het invullen van het vragenpad en zetten van een digitale handtekening. “Een foto komt rechtstreeks binnen in MapFox en wordt meteen zichtbaar gemaakt voor de planner. De chauffeur krijgt een bevestiging dat de foto op kantoor is ontvangen en na akkoord van de planning worden hij gearchiveerd bij de order”, zegt De Vries.

Praktisch aan de Panasonic Toughpad vindt hij dat ook videocalls mogelijk zijn. “Zijn er problemen onderweg, bijvoorbeeld met een schade, dan kan de chauffeur een videocall opzetten met de planner en via de ingebouwde camera meteen de situatie terplekke laten zien.”

De Panasonic Toughpad kan worden gebruikt in combinatie met de MapFox voertuigunit die is gekoppeld aan de CANbus, digitale tachograaf en PTO. Daarmee wordt het een complete boordcomputer. “Beide apparaten hebben weliswaar een SIM-kaart, maar gezien de beperkte hoeveelheid data die wordt verzonden, brengt dit geen hoge kosten met zich mee”, zegt De Vries.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer