Ga naar hoofdinhoud

Mercedes pioniert met 3D metaal printen

Mercedes-Benz presenteert trots haar eerste truckonderdeel dat uit de 3D printer. De 3D metaalprinter wel te verstaan. Het gaat om een thermostaatdeksel voor oudere Mercedes-Benz en Unimog trucks.

Mercedes-Benz is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van 3D geprinte spare parts. Nu is voor het eerst een 3D geprint aluminium onderdeel geproduceerd dat voldoet aan de kwaliteitseisen van het truckmerk.

“Met de introductie van 3D metaal printing bevestig Mercedes-Benz Trucks zijn pioniersrol in de trucksector”, zegt Andreas Deuschle, hoofd van Marketing & Operations van Customer Services & Parts bij Mercedes-Benz Trucks. “We garanderen dezelfde functionaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en kosteneffectiviteit met 3D metalen onderdelen zoals we met conventioneel geproduceerde onderdelen doen.” Volgens Customer Services & Parts zijn de 3D metalen onderdelen bijzonder sterk en hebben ze een hoge hittebestendigheid. Het proces is daarom bijzonder geschikt voor de productie van mechanische en hittegevoeldige componenten die in kleine aantallen nodig zijn. Metalen onderdelen kunnen met een druk op de knop worden geproduceerd met elke geometrie en in alle aantallen.

Het thermostaatdeksel is daar een goed voorbeeld van. Dit onderdeel wordt alleen in kleine getallen besteld en wordt gebruikt in oudere vrachtwagens en Unimog modellen waarvan de productie ongeveer 15 jaar geleden is gestaakt. Dit laat zien dat Customer Services & Parts in staat is om componenten te produceren die niet meer in de huidige serieproductievoertuigen zijn geïnstalleerd, of tegen een redelijke prijs alleen in zeer kleine batches worden vervaardigd als speciale klantenverzoeken. Dankzij de vooruitgaande digitalisering kunnen zelfs zeer specifieke metalen componenten van Mercedes-Benz Trucks besteld worden en op aanvraag overal ter wereld ter beschikking worden gesteld, zelfs na vele jaren: snel, kosteneffectief, in vereiste aantallen en in consistente hoge OEM kwaliteit.

In tegenstelling tot de selectieve lasersinterferentie (SLS) die in de plasticsector wordt gebruikt, gebruikt 3D-afdrukken van metallische componenten Selective Laser Smelting (SLM). In het geval van de thermostaatdeksel wordt bijvoorbeeld het poeder aluminium / siliciummateriaal (ALSi10Mg) in afzonderlijke lagen aangebracht en gesmolten door een energiebron – meestal een of meer lasers. Wanneer een laag is voltooid, wordt een nieuwe laag poeder automatisch aangebracht en het smeltproces wordt herhaald. Het proces wordt herhaald tot er een hoge sterkte, driedimensionale aluminiumcomponent die geschikt is voor gebruik met hoge temperatuur, is geproduceerd. Dankzij de gelaagde structuur biedt het proces ook een niveau van geometrische vrijheid die niet kan worden aangepast aan een andere productiemethode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer