‘Platooning goed voor doorstroming en brandstofverbruik’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Platooning goed voor doorstroming en brandstofverbruik’

Tijdens het congres TLN Live 2018 bood minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen aan TLN-voorzitter Arthur van Dijk het boekje ‘Experience Week Connected Transport’ aan. Er zijn positieve resultaten tijdens de Experience Week geboekt.

Bekijk het boekje onderaan dit artikel

​​​Hierin zijn de belangrijkste resultaten opgenomen​ van een testweek, begin oktober dit jaar, waarin 250 ritten zijn gemaakt met in konvooi rijdende vrachtauto’s, die allemaal waren voorzien van de nieuwste connected technologie.

De Experience Week Connected Transport was een week waarin 250 vrachtauto’s – geïntegreerd in logistieke ketens van retail-, container- en bloementransport – geëxperimenteerd hebben met vrachtautotreintjes gekoppeld aan slimme verkeerslichten. Door slimme inzet van beschikbare technieken werden logistiek én verkeersmanagement aan elkaar verbonden.

Cora van Nieuwenhuizen: “De drukte op de weg neemt toe. Smart mobility biedt kansen om dit verkeer veiliger en soepeler door te laten rijden. In de Experience Week hebben logistiek en verkeersmanagement elkaar versterkt door slim gebruik te maken van data en connectiviteit. De 250 vrachtwagens die meededen hebben laten zien dat dit mooie resultaten oplevert voor de doorstroming op de weg en kan zorgen voor een flinke brandstofbesparing.”

​De resultaten van de testweek beiden perspectief voor de sector: 10 tot 17 procent op gebied van doorstroming, 6 tot 14 procent brandstofbesparing en met een systeem dat 25-42 keer alerter reageert  dan de mens. In vergelijking met de test die twee jaar geleden plaatsvond, was deze testweek een stap naar de echte praktijk. De volgende fase is verder opschalen. “TLN gaat samen met de betrokken stakeholders graag op zoek naar een passende implementatie. Daarvoor is ieders inzet en innovatieve denkkracht noodzakelijk”, aldus Arthur van Dijk.

Al aan het einde van de Experience Week kon TTM.nl melden dat het plannen van platoons nog wel een probleem vormde.

De wereld binnen en buiten de sector verandert steeds sneller onder invloed van robotisering en digitalisering, de vierde industriële revolutie. Connected transport is zo’n technologische ontwikkeling, die voor transport en logistiek heel waardevol kan zijn. Het schept een nieuwe verhouding tussen ondernemen (tussen mens en techniek), waardoor ook het chauffeursvak in een ander licht komt te staan, zowel maatschappelijk als bedrijfseconomisch. Het beroep wordt technischer en krijgt veel meer eigenschappen van een operator.

Opvallend is dat de chauffeurs die aan de testweek deelnamen ontzettend enthousiast zijn, vooral over de nieuwe manier van inrichten van transportbewegingen. “Deze innovatie biedt kansen op meer veiligheid in het verkeer, meer duurzaamheid, efficiënter transport en – hierdoor – een beter rendement. Waardevolle aspecten, waar TLN en haar leden veel aandacht voor hebben”, aldus Arthur van Dijk.​

 

Bekijk het boekje Experience Week Connected Transport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer