‘Politiek mist visie op robotisering’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Politiek mist visie op robotisering’

De Nederlandse politiek geeft vooralsnog geen blijk van visie op de toenemende robotisering van de samenleving. Twintig wetenschappers hebben een brandbrief met deze strekking geschreven. “We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving”, aldus de wetenschappers. Werkgevers en vakbonden sluiten zich aan bij de noodkreet van de wetenschappers.

De robotisering van de samenleving is al in volle gang. “Voor de arbeidsmarkt zal dit grote gevolgen hebben, die we nu nog niet kunnen overzien. Hoeveel banen de komende twintig jaar zullen verdwijnen, 5, 10 of zelfs 30 procent, weten we niet precies. Wel is duidelijk dat ons werk onherkenbaar en definitief zal veranderen. Zo’n 60 procent van alle banen komt mogelijk op takenniveau in aanmerking voor gedeeltelijke robotisering en automatisering. De gevolgen van robotisering raken specifieke groepen werkenden hard en kunnen ook regionaal heel verschillend uitwerken. Robots kunnen uitstekend uit de weg in overzichtelijke en controleerbare omgevingen, zoals productiebedrijven en distributiecentra. Maar robots doen ook hun entree in de zorg en het onderwijs. Zelfrijdende voertuigen zullen zich invoegen in de logistiek. En softbots – intelligente software – maken nu al veel economisch-administratief werk overbodig in banken, verzekeringsmaatschappijen, administratiekantoren en de belasting. Hoewel ook het werk van hoger opgeleiden in het geding zal komen, waar het routinewerk betreft, staat vast dat vooral mensen met een middelbare en lagere opleiding kwetsbaar zijn. Daarmee zal de tweedeling in de maatschappij verder worden aangescherpt, zeker als deze mensen geen ander werk meer kunnen vinden”, schetsen de wetenschappers het probleem.

Maar, zo schrijven de wetenschappers: “Robotisering biedt tegelijk ook kansen. […] We worden productiever waardoor we nieuw werk kunnen creëren of werk kunnen behouden in Nederland dat anders zou verdwijnen. Robots kunnen ons verlossen van gevaarlijk en ongezond werk en precies-operaties mogelijk maken waarvoor een mensenhand ongeschikt is.”

Een visie op deze ontwikkelingen is hoognodig, maar de wetenschappers missen die. “Wij maken ons zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie. We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving. Technologie is overal en van invloed op de hele maatschappij, niet alleen op de arbeidsmarkt. Tegelijk heeft de maatschappij ook invloed op hoe technologie zich ontwikkelt. Kortom: het is tijd dat in het nieuwe kabinet een minister voor technologie de dwarsverbanden van de digitale samenleving in concreet beleid effectueert! Er moet dringend worden geïnvesteerd in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda. Bewustwording, opleiding en op-, bij- en omscholing zijn essentieel. Alle scholieren, studenten, werkzoekenden en werkenden zullen de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op de gevolgen én nieuwe mogelijkheden van robotisering. Dat kan het beste samen met bedrijven en instellingen, zoals in de zorg, worden georganiseerd. Daarover kunnen afspraken worden gemaakt in cao’s en in de regio. Het nationale Techniekpact geeft hiervoor al richting.”

Tegenover RTL Nieuws geven werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV aan dat ze zich grote zorgen maken over het gebrek aan politieke aandacht voor robotisering. “Het komt niet vanzelf goed”, stelt CNV-voorman Maurice Limmen. “Je moet inspelen op robotisering en digitalisering en de beste manier om dat te doen is door voorop te lopen. Doe je dat niet, dan laat je je overvallen door andere landen die voorop lopen.” In de huidige verkiezingsprogramma’s ontbreekt het bij het merendeel van de grote partijen aan een concrete visie op robotisering, blijkt uit een inventarisatie van onder meer RTL Nieuws.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer