Ga naar hoofdinhoud

‘Spoorgoederenvervoer moet aantrekkelijker worden’

Ondernemersvereniging Evofenedex heeft dinsdag, samen met partijen uit het spoorgoederenvervoer, op het Plein voor de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het belang van spoorgoederenvervoer voor handels- & productiebedrijven.

Samen met de spoorgoederensector, vertegenwoordigd door KNV, RailGood en DB Schenker, vakbonden en de nationale zeehavens, is er een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer met de oproep om het maatregelenpakket van Staatssecretaris Van Veldhoven, om spoorgoederenvervoer aantrekkelijker te maken, te omarmen. Daarnaast is de Tweede Kamerleden gevraagd om symbolisch het sein op groen te zetten voor de spoorgoederentrein doormiddel van een echt sein dat op het Plein voor de Tweede Kamer stond.

Met het maatregelenpakket hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om een stevige impuls te geven aan het spoorgoederenvervoer. Om deze afspraken tot een succes te maken is het van belang dat de Tweede Kamer het pakket in zijn geheel overneemt. Steven Lak, voorzitter van Evofenedex en de spoorgoederentafel deelde daarbij enkele punten van zorg met de Kamerleden. “De groei van het aantal reizigers op het spoor staat op steeds gespannener voet met ambities om meer goederen per spoor te gaan vervoeren. Ook een mogelijke tariefstijging voor het gebruik van het spoor baart de partijen zorgen. Daar moeten we met het ministerie en de hele spoorsector aanvullend oplossingen voor zoeken.”

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 11 oktober over het maatregelenpakket spoorgoederenvervoer. In het pakket zijn concrete afspraken gemaakt zo wordt er 12-14 miljoen euro geïnvesteerd door de overheid in het verlagen van de gebruikersvergoeding en investeren spoorgoederenbedrijven en verladers in stiller en schoner materieel. Het pakket moet een bijdrage leveren aan minder CO2 uitstoot en het verminderen van de filedruk.

De oproep richting de Kamer om het maatregelenpakket te omarmen is onderschreven door KNV, RailGood, DB Cargo, Branche Organisatie Zeehavens, FNV Spoor en CNV Vakmensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer