fbpx Ga naar hoofdinhoud

Proef met trucks aan bovenleiding gestart

Op de Duitse A5 in Südhessen is begonnen met de eerste tests met truck aan een bovenleiding. De hybride-trucks reden afgelopen dinsdagavond hun eerste kilometers op stroom.

Het gaat daarbij eerst om ritten om te zien of de techniek goed werkt. Dat gaat met zeer langzame snelheid, en daarom worden de eerste ritten ’s avonds en ’s nachts op het gedeelte van de A5 tussen de luchthaven van Frankfurt en Darmstadt uitgevoerd.

Vanaf medio 2019 zullen transportbedrijven met de speciale voertuigen gebruikmaken van het vijf kilometer lange gedeelte met bovenleiding aan beide zijden van de snelweg. Het door Siemens gebouwde systeem test de interactie van de hybride-trucks met andere voertuigen in het verkeer. De trucks kunnen tijdens het rijden hun batterijen opladen om zo lang mogelijk te kunnen blijven rijden na het verlaten van de snelweg. De voertuigen hoeven tijdens de snelwegrit niet permanent aan de bovenleiding te blijven zitten. Ze kunnen ontkoppelen om in te halen en kunnen vervolgens opnieuw verbinding maken.

Naar verwachting gaat het experiment duren tot 2022. Veldproeven zijn ook gepland in Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg, maar de uitvoering ervan duurt iets langer. Het project, Elisa genaamd, moet bijdragen tot de vermindering van uitlaatgassen zoals klimaatschadelijke CO2. De federale overheid financiert de planning en bouw van het project in Hessen met 14,6 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer