TLV wil totaalgewicht van 50 ton toelaten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TLV wil totaalgewicht van 50 ton toelaten

De Vlaamse transportbelangenorganisatie TLV wil voortaan een maximum toegestaan gewicht van 50 ton voor vrachtwagencombinaties op de Belgische wegen toelaten. TLV stond altijd voor een maximum van 44 ton, maar een rondvraag onder leden heeft haar standpunt veranderd.

Het GVW voor nationaal vervoer in België is sinds jaar en dag 44 ton. Althans, dat was tot 1 mei zo. Die dag verhoogde het Waalse gewest het maximumgewicht naar 50 ton. Een beslissing die twee jaar geleden al werd genomen, als compensatie voor de invoering van de kilometerheffing.

Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV), de beroepsorganisatie die de belangen verdedigt van Vlaamse transport- en logistieke bedrijven, polste bij haar leden of zij de huidige MTM wilden behouden, of ook voor het Vlaamse gewest een tonnageverhoging wensten. Een duidelijke meerderheid besliste dat het lang verdedigde standpunt van TLV voor een behoud van 44 ton als grens wordt gewijzigd.

“Bij TLV beslissen alle leden over de standpunten die we verdedigen”, zegt Lode Verkinderen, secretaris-generaal van TLV. “We zullen met evenveel passie en overtuiging pleiten bij de Vlaamse en andere regeringen voor 50 ton als nieuwe grens.”

Als de Vlaamse overheid een tonnageverhoging goedkeurt, zal voor de sector het een en ander veranderen. “Transporteurs zullen bijvoorbeeld anders moeten rekenen: niet langer per afgelegde kilometer of per rit, maar per ton. Die overgang gebeurt niet zomaar, maar TLV zal in ieder geval haar leden in die berekeningen en het hele proces bijstaan.”

In de nabije toekomst zal TLV de invoering van de grens van 50 ton bepleiten bij de Vlaamse regering. TLV rekent er nadien ook op dat grensoverschrijdend vervoer met Nederland tot die 50 ton mogelijk wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer