Transportboetes in de rechtbank verwarrend • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportboetes in de rechtbank verwarrend

Het opleggen van boetes aan transportbedrijven bij geconstateerde overtredingen door ILT is niet altijd even duidelijk. De uitleg over de hoogte van de boetes, en dus ook de hoogte zelf kan verschillen per rechtbank, zo bleek onlangs.

Advocaat mr. Marcel Kikkert van Vallenduuk Advocaten haalde het onlangs aan in een van de uitingen van het advocatenkantoor. De grondslag voor de verwarring ligt in het feit dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat in maart 2016 heeft vastgesteld bij het bepalen van de hoogte van een boete te kijken naar de grootte van een bedrijf. “Bij een eerste bedrijfscontrole kan een maximale boete van 20.500 euro worden opgelegd bij een bedrijf met minder dan 25 werknemers. 41.000 euro bij een bedrijf met tussen de 25 en 50 werknemers, 60.750 euro bij een bedrijf met tussen de 50 en 100 werknemers en 81.000 euro bij de grotere bedrijven”, legt Kikkert uit.

Hoe zit het?
Bij een rechtszaak in Alkmaar moest een transportbedrijf , een cliënt van Vallenduuk, 74.800 euro boete betalen, voor 17 overtredingen van 4400 euro. De ILT beperkte echter de boete, gezien de ministeriële regels, tot 20.500 euro. Maar, zo vroegen advocaat en cliënt, betekent dat dan dat een deel van de overtredingen wordt geskipt en slechts 4,66 overtreding wordt beboet, of geldt voor elke overtreding nog maar een boete van 1205,88 euro? Het laatste, antwoordde de ILT ten overstaan van de rechtbank, een verlaagd bedrag per boete dus. “Dat is interessant”, zegt Kikkert, “want op gelijke overtredingen dient een gelijke boete te volgen. Die 1.205,88 euro (per stuk) zou dan ook voor de rest van het land (per stuk) gelden.”

Dat doet er niet aan af
Maar bij een volgende zaak in Den Haag rekende ILT ineens anders. “Onlangs behandelde de rechter in Den Haag een boete opgelegd aan een cliënt van ons”, schrijft Kikkert. “52.800 euro voor 12 overtredingen van 4.400 euro per stuk. Te betalen: 20.500 euro. Ik verzocht de rechter in Den Haag om de zaak naar de rechter in Alkmaar te verwijzen omdat de boetes daar gezien de uitleg aanzienlijk ‘goedkoper’ zijn. In Alkmaar zou deze zaak de klant waarschijnlijk 12 x 1.205,88 euro kosten; 14.470 euro.” De zaak bleef echter in Den Haag en onlangs deed de rechter uitspraak over de boete. Die blijft 20.500 euro, en de rechter vond dat per overtreding 4.400 euro bleef opgelegd. “Dat een gemachtigde van verweerder op een andere zitting daarover een andere uitleg heeft gegeven, doet daar niet aan af”, aldus de rechter. ILT rekent dus gewoon op twee manieren, en de rechter gaat er nog in mee ook.

Een boete krijgen is nooit leuk, maar een boete krijgen die zelfs na een rechterlijke uitspraak niet valt uit te leggen, da’s dubbel zuur.

Eén reactie op “Transportboetes in de rechtbank verwarrend

  • Eric

    Wat moet je doen om boetes te krijgen van €4400 per stuk te krijgen, vraag ik mij dan af? En dat 12 keer, 17 keer?

    Ik ben niet roomser dan de paus, ga er ook wel eens een uurtje overheen, soms wel eens 2 uurtjes. Maar die kaart blijft erin en diegene die meent met een magneet (of is dat al achterhaald?) te moeten rijden, kan bij mij direct z’n auto uitruimen en elders zijn geluk beproeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer