TVM: ‘Dashcam zorgt voor minder ongelukken’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TVM: ‘Dashcam zorgt voor minder ongelukken’

Het aanbrengen van een dashcam in de vrachtwagen heeft een positief effect op de verkeersveiligheid. Dat blijkt uit een proef van TVM, dat een bijna een jaar lang dashcams mee heeft laten rijden op 378 trucks van 28 transportondernemingen.

Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken. Het besef dat hun rijgedrag wordt opgenomen leidt ertoe dat ze geconcentreerder rijden.

Bij de pilot werd eerst naar het rijgedrag gekeken op basis van sensoren in de vrachtwagen die het rijgedrag meten. Na het plaatsen van de dashcam bleken de truckers bedachtzamer te rijden. Ze maakten minder noodstops of plotselinge stuurbewegingen.

Het verbeterde rijgedrag leidt niet alleen tot minder claims, maar ook tot besparing op het brandstofgebruik en minder slijtage van onderdelen, aldus de verzekeraar.

TVM wil met Rijkswaterstaat in gesprek om te kijken of de verkeersveiligheid daar kan worden verbeterd. Ongelukken met vrachtwagens leiden vaak tot lange files.

Ook de veelbekritiseerde eyetracker zou goed uit de proef komen. Van de proef worden eind deze maand de resultaten gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer