Twee miljoen km voor DAF Buiter Transport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Twee miljoen km voor DAF Buiter Transport

Buiter Transport uit Staphorst rijdt lang met zijn DAF’s. Met de DAF XF105.410 zelfs 2 miljoen kilometer, en zonder noemenswaardige problemen. “Hij heeft zelfs nog de eerste koppelingsplaten, dat is echt uniek”, vertelt directeur-eigenaar Henk Buiter enthousiast.

De DAF XF is nog dagelijks 100 procent in bedrijf, al elf jaar lang. Buiter: “We hebben hem destijds gebruikt gekocht met drie ton op de teller. Hij heeft altijd naar volle tevredenheid dienst gedaan en doet dat nog steeds.” De DAF is niet extra ontzien of met fluwelen handschoenen behandeld. Het leeuwendeel van de ritten leidt naar Scandinavië, waar het weer en de rijomstandigheden best wel eens een onbarmhartig zijn. De XF is bovendien door meerdere chauffeurs bereden. Dus nergens is een uitzondering gemaakt om koste wat het kost deze hoge kilometerstand te halen.

Buiter: “Nu rijd ik vooral zelf met de XF. Het is immers toch wel een bijzonder voertuig – de eerste truck ooit in ons bedrijf waarmee we de 2 miljoen kilometer hebben bereikt.” Zonder goed en tijdig onderhoud was deze prestatie natuurlijk niet mogelijk. Buiter Transport vertrouwt daarbij op DAF dealer Sent Waninge. Hier zijn de reacties op de hoge stand dan ook even enthousiast. Dergelijke kilometerstanden zijn immers zeldzaam, mede doordat veel bedrijven trucks eerder vervangen.

Buiter: “Vervangen? Dat zijn we voorlopig niet van plan. Hij rijdt nog prima en zo lang hij dat doet, houden we hem in bedrijf.” Buiter Transport heeft een vloot van zes trekkers, waarvan vier van het merk DAF. Het bedrijf is in 1996 opgericht door de huidige eigenaar. “De laatste jaren hebben we ons gespecialiseerd in temperatuur gecontroleerd transport en dan vooral op Denemarken, Noorwegen en Zweden. Op de heenweg bestaat de lading uit bloemen, planten, groente en fruit; terug betreft het vooral vis, zowel vers als diepgevroren.”

Buiter Transport maakt gebruik van opleggers met tussenwanden om lading in twee temperatuurzones te kunnen transporteren. Er zijn temperaturen mogelijk van 30 graden Celsius onder nul tot 30 graden boven nul. De volgende generatie is overigens al actief in het bedrijf. De oudste zoon is mede-eigenaar. Samen met de jongste dochter van Buiter doet hij de planning. Een tweede zoon is mede-eigenaar en chauffeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer