VIDEO - Gewicht invoeren op OBU verplicht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Gewicht invoeren op OBU verplicht

Vanaf 1 januari a.s. is het in Duitsland verplicht om de gewichtsklasse van de vrachtwagen in te voeren op de On Board Unit (OBU) voor de Maut. Dat meldt Toll Collect.

De nieuwe wetgeving voor de Maut, die overigens nog niet is afgerond, houdt in dat chauffeurs nieuwe verplichtingen krijgen.

https://youtu.be/BQtZNS5RgCc

De gewichtsklassen van de trucks zijn al weergegeven in de OBU’s sinds juni 2018. Voorheen was het invoeren van de gewichtsklasse optioneel. Vanaf 1 januari 2019 is de verklaring van de gewichtsklasse op de OBU bindend en absoluut noodzakelijk. Bovendien moet voor voertuigen en voertuigcombinaties met een bruto voertuiggewicht van meer dan 18 ton het aantal assen worden vermeld. Voor lagere bruto voertuiggewichten is het aangeven van het aantal assen echter ook mogelijk, maar dan op vrijwillige basis. Als de gewichtsklasse niet wordt ingevoerd, is dit strafbaar en leidt sowieso tot incasso van het verschuldigde tolbedrag.

Het Maut-tarief per kilometer bestaat uit drie gedeeltelijke tarieven voor infrastructuurkosten volgens de gewichtsklasse van de voertuigen of voertuigcombinaties die onderworpen zijn aan Maut. Vanaf een brutogewicht van meer dan 18 ton worden bovendien tot 3 assen of 4 of meer assen onderscheiden volgens:

  • de luchtvervuilingskosten veroorzaakt door de emissieklasse,
  • de kosten van geluidsoverlast veroorzaakt met 0,002 euro.

De gewichtsklassen worden als volgt onderscheiden:

= 7,5 ton – 11,99 ton

= 12 ton – = 18 ton

> 18 ton met maximaal drie assen

> 18 ton met vier of meer assen

,Om het brutogewicht van voertuigcombinaties te bepalen, wordt het bruto voertuiggewicht van afzonderlijke voertuigen opgeteld, in tegenstelling tot de Duitse verkeersregistratievoorschriften.

9 reacties op “VIDEO – Gewicht invoeren op OBU verplicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer