VIDEO – Nieuwe app garandeert ‘eerlijk transport’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Nieuwe app garandeert ‘eerlijk transport’

De Lund Universiteit in Zweden heeft een nieuwe app ontwikkeld die de gehele weg die een product aflegt transparant moet maken voor consumenten. Zij willen graag dat hun duurzaam gefabriceerde product ook eerlijk vervoerd wordt.

Dat is echter niet het uitgangspunt van de app. Die is ontwikkeld nadat Zweedse transporteurs klaagden dat ondanks dat zij alles volgens de regels probeerden te doen, ze uit de markt werden gespeeld door collega’s die het met de regels niet zo nauw namen. Dat moet met de ‘Transparent Transport’ app verleden tijd zijn.

“Veel consumenten kopen tegenwoordig eco-producten omdat ze een verschil willen maken in de wereld. Maar zo’n duurzaam product wordt dan op een soms illegale, niet duurzame manier vervoerd, terwijl logistieke medewerkers worden uitgebuit”, vertelt Henrik Sternberg, professor in verpakkingslogistiek aan de Lund Universiteit.

Met de app ‘Transparent Transport’, ontwikkeld samen met het onderzoeksinstituut Viktoria Swedish ICT, maakt het mogelijk om de weg die een product aflegt digitaal te volgen, van een leverancier via een vervoerder naar de eindgebruiker. Die kan tijdens het vervoer betrouwbare informatie ontvangen dat het transport duurzaam is en dat de arbeid onder goede omstandigheden plaatsvindt. “Het moet duidelijk worden welke transportbedrijven netjes en legaal werken. Dat wil de consument misschien, maar het is voor hen zelf ook van belang om dat nu eens aan te tonen”, aldus Sternberg.

De app is gebaseerd op blockchain technologie, wat inhoudt dat de producten op elk punt waar ze een stop maken een digitaal kenmerk achterlaten. Al die data gaan in een database waarin de consument de weg die een product heeft afgelegd kan raadplegen. “Met deze app kunnen consumenten en verladers bevestiging krijgen dat transporteurs op een verantwoorde wijze werken. Het is niet zozeer een dwangmiddel voor transporteurs, maar wel een mooie tool om te laten zien dat ze op een goede manier bezig zijn”, aldus Sternberg.

De app is, ondanks alle goede voornemens, nog nergens te downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer