Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Renault Trucks gaat motoronderdelen 3D printen

Renault Trucks werkt aan het toepassen van 3D printen bij het vervaardigen van (lichte) truckmotoren. De resultaten zijn veelbelovend: een viercilinder motor wordt bijvoorbeeld 120 kg lichter.

Het team van Renault Trucks Lyon Powertrain Engineering werkt met een prototype van een DTI 5 4- cilinder Euro 6 step C motor, die voor een groot deel is samengesteld met behulp van 3D printing. De motor is ontworpen op de computer, maar lageraskappen voor de nokkenas en kleptuimelaars werden gefabriceerd door een metaal 3D printer. De motor werd daarna succesvol 600 uur lang getest op een testbank.

“Het doel van dit project is om de positieve impact van metaal 3D printing op de grootte en gewicht van een motor weer te geven. Dit proces heeft ons in de gelegenheid gesteld het gewicht van een viercilinder motor met 120 kg, of te wel 25 procent, te verminderen”, legt projectleider Damien Lemasson uit. “De tests die we hebben uitgevoerd bewijzen ook de duurzaamheid van de gebruikte motorcomponenten.”

Volgens Renault Trucks betekent de toepassing van 3D metaal printing veel voor de ontwikkelingsmogelijkheden van motoren. Complexe vormen kunnen ermee worden gemaakt, maar ook de grootte van onderdelen, alsmede hun aantal kan worden gereduceerd. “Er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden open als het gaat om ontwerpen van onderdelen en zelfs hele motoren. Onze engineers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten. Het is echt disruptieve technologie”, aldus Lemasson, die toevoegt dat het aantal componenten in de hier getoonde DTI5 met 200 eenheden is afgenomen.

De afname in volume en gewicht van motoren (in de toekomst) levert volgens Renault voordelen op voor transportbedrijven, die een groter laadvermogen en lager brandstofverbruik tegemoet kunnen zien.

Vooralsnog past Renault Trucks 3D metaal printing enkel toe bij specifieke toepassingen en korte ritten. Als de verdere testen ook succesvol zijn overweegt Renault de techniek ook toe te passen bij andere truckcomponenten.

 

 

Eén reactie op “VIDEO – Renault Trucks gaat motoronderdelen 3D printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer