VIDEO - ‘Transportkosten dalen 47 procent door digitalisering’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ‘Transportkosten dalen 47 procent door digitalisering’

De kosten voor wegtransport dalen met maar liefst 47 procent tot 2030. Dat wordt veroorzaakt door de digitalisering en automatisering van trucks en logistieke processen. Daardoor zijn veel minder mensenhanden nodig. Tegelijk zullen zendingen 40 procent sneller zijn dan nu. Dat blijkt uit de nieuwe Global Truck Study van PwC.

Tachtig procent van de kostenbesparingen komen voort uit besparingen op personeel in de transport- en logistieke sector. Daarbij komen ook nog eens enorme verbeteringen in efficiency. Autonome voertuigen bijvoorbeeld kunnen 78 procent van de tijd aan het werk zijn, terwijl bemande voertuigen nu 29 procent van de tijd operationeel zijn. Stilstand wordt voorkomen doordat er geen pauzes voor chauffeurs meer nodig zijn en stilstand in het logistieke proces kan voorkomen worden door de inzet van algoritmes.

Bekijk het complete rapport onderaan dit artikel

“Binnen een paar jaar zullen de sectoren truckindustrie en logistiek samenvloeien om een ​​ecosysteem te vormen dat digitaal en efficiënt beheerd zal worden. Robots worden al gebruikt in distributiecentra en elektrische voertuigen voor de last-mile logistiek “, legt Dr. Gerhard Nowak uit , partner bij PWC-divisie Strategy & Duitsland.

“Het ontbrekende stukje van de puzzel is momenteel de geautomatiseerde matching van vracht en beschikbare voertuigen. In een volledig geautomatiseerde toeleveringsketen zou een product op een Industry 4.0-productielijn al worden geproduceerd met de digitale informatie om het transport te boeken voor zijn eigen levering kort voor de voltooiing ervan. “

Een consistent gedigitaliseerde supply chain bespaart administratieve overhead, vervangt tijdrovende inventaris en verlaagt de verzekeringskosten door de foutenpercentages te verlagen. In totaal zijn besparingen tot 41 procent mogelijk tegen 2030 in vergelijking met de huidige supply chains.

De eerste mijllevering van producten zal de komende jaren efficiënter worden, voornamelijk als gevolg van de geautomatiseerde toewijzing van vracht aan de vrachtwagen, en platformoplossingen zullen handmatige beheertaken vervangen, waardoor het besparingspotentieel van 45 procent tegen 2030 wordt behaald. Voor last-minute leveringen, gegevensgestuurde vraaganalyses, geautomatiseerde leveringen (bijvoorbeeld door drones) en verminderde administratieve overhead zouden de kosten met 51 procent kunnen dalen.

“De logistieke sector ondergaat enorme technologische veranderingen. Bekende businessmodellen en traditionele rollen van verladers, transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs behoren daarbij. De autonome vrachtwagen heeft ook minder belang bij uitrusting en rijcomfor. Dat verander veel voor fabrikanten – in de toekomst gaat het om het bieden van een betere kostenbalans per kilometer. Om concurrerend te blijven, moeten truck- en autofabrikanten bedrijfsmodellen ontwikkelen met mobiliteitsservices. Op dit gebied concurreren ze rechtstreeks met leasemaatschappijen en vooral met grote technische spelers, die al autonome vrachtwagenparken plannen. Dit brengt hen uiteindelijk in directe concurrentie met hun huidige klanten – een delicate uitdaging”, concludeert Nowak.

Bekijk het rapport

2 reacties op “VIDEO – ‘Transportkosten dalen 47 procent door digitalisering’

  • LG

    Weer zo’n stelling wat kant noch wal raakt,… de praktijk is veel anders,… terwijl er zaken bespaart worden, zijn de menselijke controles nog steeds nodig,.en dat kost weer geld
    Tevens het geautomatiseerde logistieke verkeer rijdt tussen het menselijke verkeer,.. wat altijd files heeft, planning dus altijd bijstellen, wat nu ook is.
    Bedrijven zelf zijn niet altijd optimaal op elkaar afgestemd, hierdoor kan je wel iets willen maar dat is niet altijd mogelijk.

  • Big Rick

    Ik geloof niet dat de digitale tachograaf nou echt tot kostenbesparing heeft geleid..Eerder het tegenovergestelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer