Voordelig een laadpaal voor e-truck, of toch een inklapbare zeecontainer? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Voordelig een laadpaal voor e-truck, of toch een inklapbare zeecontainer?

Ondernemers die investeren in milieuvriendelijke vrachtauto’s en andere bedrijfsmiddelen kunnen daar fiscale voordelen uit halen. De Milieulijst (MIA\Vamil) en Energielijst (EIA) voor 2019 zijn gepubliceerd en TLN heeft alvast de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Met de instrumenten MIA, VAMIL en EIA worden investeringen in bedrijfsmiddelen, die in het belang zijn van de bescherming van het Nederlandse milieu, fiscaal gestimuleerd.

De MIA/Vamil regeling biedt in 2019 onder andere voordelen voor investeringen in bijvoorbeeld ‘uitsluitend elektrisch aangedreven bestelauto, bakwagenchassis of trekker’, ‘aardgas-bakwagenchassis of -trekker’ en ‘bakwagenchassis of trekker met gereduceerd aandrijfgeluid’.

Voor de ‘Quiet Truck’ geldt dat maximaal 22.000 euro van het investeringsbedrag in aanmerking komt en dat niet iedere ‘Quiet Truck’ in aanmerking komt voor MIA\Vamil. Het advies is om voorafgaand aan de melding te controleren of het aandrijfgeluid voldoende laag is (ten hoogste 71 dB(A)) en waarvoor een Quiet-Truck certificaat is afgegeven.

Nieuw op de Milieulijst zijn onder andere ‘Elektrische vorkheftruck voor gebruik in de open lucht’ en ‘oplaadpunt voor zware elektrische voertuigen’.

De ‘Regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen’ (VAMIL) biedt de mogelijkheid om 75 procent van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. De ‘Regeling Milieu-investeringaftrek’ (MIA) biedt ondernemers de mogelijkheid via een extra aftrek (36, 27 of 13,5 procent) de belastbare winst te verlagen waardoor minder inkomsten- of vennootschapsbelasting behoeft te worden betaald.

Nieuw op de Energielijst opgenomen is, dat er fiscaal voordeel is voor de ‘inklapbare zeecontainer’, dit is een zeecontainer die tot maximaal een vierde van het volume kan worden gereduceerd. Daarnaast staan evenals in 2018 o.a. op de Energielijst ‘meesturende en intrekbare achteras voor trekkende voertuigen’ en ‘lange en zware voertuigen’ (LZV) waarvoor alleen de dolly of tussenoplegger in aanmerking komt. De EIA houdt in dat men een percentage (dat in 2019 verlaagd is naar 45 procent) van de investeringskosten van de fiscale winst mag aftrekken. Het voordeel is duidelijk: de EIA drukt de fiscale winst, waardoor de ondernemer minder inkomsten- of vennootschapsbelasting hoeft te betalen.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer