fbpx Ga naar hoofdinhoud

West-Europese trailermarkt trekt licht aan

De volop draaiende economie heeft een positieve invloed op de West-Europese trailermarkt. In de eerste helft van dit jaar groeiden de registraties fors, in het najaar zwakt dat af. Voor 2018 is een dip voorspeld, maar ook die is minder heftig dan eerder verwacht.

Dat meldt marktanalist Clear International in een tussentijds rapport over de West-Europese trailermarkt. Volgens Clear groeit de trailermarkt in West-Europa in 2017 met 3 procent in registraties. Clear zegt dat er in de periode 2017-2021 zo’n 17.000 trailers extra nieuw worden geregistreerd op de West-Europese markt, dankzij de economische groei. Landen die profiteren zijn Denemarken, Frankrijk, België en Nederland, terwijl Spanje en het Verenigd Koninkrijk juist minder goed presteren dan verwacht in 2017.

Voor 2018 had Clear een prognose afgegeven van een daling van 9 procent in registraties, maar dat is nu bijgesteld naar een daling van 5 procent. Ook in 2019 zou de markt verder krimpen, naar een daling van 13 procent over 2018 en 2019 samen.

Hoe kan het dat terwijl de economische vooruitzichten veelbelovend zijn, de trailermarkt voor de komende twee jaar een dip krijgt? Volgens Gary Beecroft van Clear is dat cyclisch te verklaren. “De vervangingshausse die de markt aanjoeg is nu voorbij. De opleggervloot is nu volledig vernieuwd, ondanks het feit dat de transportmarkt (nog) niet terug is op het niveau van 2006. Daarbij is het al negen jaar geleden sinds de trailermarkt instortte. Sindsdien is er herstel, maar de trailermarkt heeft nog nooit tien jaar lang achter elkaar gegroeid zonder een dip. Al deze factoren wijzen erop dat er een teruggang in vraag aankomt voor nieuwe trailers. Gelukkig voor de opleggerfabrikanten zal die niet lang duren.”

Clear verwacht namelijk dat na de dip in 2018/2019 de markt weer zal gaan groeien in 2020 en 2021. Na die jaren zal er een gestage groei zijn, zodat er halverwege het volgende decennium registraties zijn die liggen rond het niveau van dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer