Zes transporteurs en verladers krijgen 3e Lean & Green Star • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zes transporteurs en verladers krijgen 3e Lean & Green Star

Een jaar na de presentatie van de 3e Lean & Green Star zijn de eerste 3e Lean & Green Stars uitgereikt aan 6 bedrijven die een nieuwe CO₂-doelstelling hebben behaald. Nog eens 3 hebben het certificaat voor de 3e Star ontvangen uit handen van Mariëtte van Empel, Programmadirecteur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Henk Krougman, Supply Chain Development Manager van Cargill en Ambassadeur van Lean & Green Europe.

Namens Connekt werden de Lean & Green Awards en Stars overhandigd tijdens het Festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort. De winnende bedrijven effenen de weg richting zero emissie: het ultieme doel van het programma Lean & Green Europe. Dat doen zij samen met >500 Lean & Green koplopers in Europa. Daarnaast voegden zes Lean & Green Award Winners, vier Lean & Green Star Winners, en vier 2e Star Winners zich vandaag bij deze koplopersgroep. In tien jaar is Lean & Green uitgegroeid tot de leidende Europese community voor zero-emission logistics (gesymboliseerd door 5 Lean & Green Stars).

Een noodzakelijke stap op weg naar zero emissie is het reduceren van inefficiëntie in de keten. Daarop is de 3e Lean & Green Star dan ook gericht. Lean & Green koplopers gebruiken voor het behalen van de 3e Star de data-analysetool Lean analytiX: de eerste methode voor CO₂-effectiviteit in de logistiek. Lean analytiX geeft op basis van harde gegevens inzicht in de CO₂-prestatie: hoe effectief is het vervoer uitgezet tegen de uitstoot die veroorzaakt wordt? Dat kan in detail per klant of regio per periode, maar ook over internationale supply chains heen. Die analyse blijkt heel veel concreet besparings- en verbeterpotentieel op te leveren, wat direct aangepakt kan worden – en dus direct leidt tot lagere kosten. De 3e Lean & Green Star is een echte uitdaging vanwege de verruiming van de scope van 50 procent naar 75 procent met een bedrijfsspecifieke target. Daarnaast worden de bedrijven uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan de Factor 6 klimaatdoelstelling voor de logistiek: voor 2050 moet de logistiek zijn productiviteit met een factor 6 hebben vergroot ten opzichte van 1990.

Reductietargets sterrenprogramma van Lean & Green Europe

1e Lean & Green Star: 20 procent CO₂-reductie, 50 procent scope, binnen 5 jaar.
2e Lean & Green Star: 10 procent CO₂-reductie, 65 procent scope, binnen 3 jaar.
3e Lean & Green Star: 5 procent CO₂-reductie, 75 procent scope, binnen 2 jaar.
4e Lean & Green Star: aantoonbaar op koers naar klimaatdoel – jaarlijks opnieuw gemeten.
5e Lean & Green Star: zero emissie.

Yoni van der Veken, Country General Manager, CHEP Benelux: “We zijn erg verheugd dat we als koploper deze erkenning krijgen. Maar veel belangrijker: we hopen dat we hiermee ook andere bedrijven kunnen stimuleren om de nodige inspanningen te leveren om te verduurzamen.”.

De eerste 3e Lean & Green Stars zijn uitgereikt aan: Boston Scientific International, CHEP BENELUX, Lekkerland Nederland, Moonen Packaging, Tielbeke Transport en Kuypers Neer. Zij worden op de voet gevolgd door drie bedrijven die hun plan van aanpak voor realisatie van de 3e Star doelstellingen hebben voltooid en hiervoor het certificaat voor de Lean & Green 3e Star in ontvangst namen: BCTN, Jumbo Supermarktenen Rensa.

Vier  bedrijven namen de Lean & Green 2e Star in ontvangst: Cargill, van der Wal, PostNL Pakketten Benelux, Refresco Benelux. Vier bedrijven namen de 1e Lean & Green Star in ontvangst: Nedcargo Logistics, Rabelink Logistics, Schotpoort Logistics Eerbeek, E. van Wijk Logistics.

Zes bedrijven sloten zich aan bij het Lean & Green netwerk en ontvingen de Lean & Green Award. Voor logistiek: Coolblue Holding, Bas van Ewijk Logistics, Euro Pool System International, S&R transport. Voor personenmobiliteit: Arriva Personenvervoer Nederland en Quicargo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer