Iedereen heeft recht op passend elektrisch vervoer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Iedereen heeft recht op passend elektrisch vervoer

De benenwagen is een gratis vervoermiddel. Als je niet kunt fietsen of geen geld hebt voor een auto dan ga je maar lekker lopen. Dat klinkt eenvoudig, helaas kan niet iedereen lange afstanden afleggen. Sommige mensen komen nauwelijks tot aan de voordeur. Het brommobiel aanbod online is enorm toegenomen in de laatste jaren, want ook senioren of mensen met een mobiliteitsprobleem hebben recht om mee te doen aan het verkeer. Dit heeft natuurlijk wel consequenties, al die onervaren bestuurders op de openbare weg bijvoorbeeld. Dit artikel is zowel voor chauffeurs die regelmatig bijna tegen brommobielen opbotsen als voor de lezers die momenteel op zoek zijn naar een elektrisch vervoermiddel voor zichzelf, vriend of familielid.

Niet alleen voor gehandicapten

Er wordt vaak gedacht dat scoot- of brommobielen alleen voor gehandicapten bestemd zijn. Dat is op zich niet zo vreemd, de wet spreekt zelf namelijk van gehandicaptenvoertuigen als het om scootmobielen op drie of vier wielen gaat. Bij brommobielen zit het iets anders wanneer ze voorzien zijn van een benzinemotor, of een brommer elektrisch die 45 km/u mag rijden. Dan is het standaard geen gehandicaptenvoertuig tenzij het speciaal daarvoor bestemd is. Je hebt er in dat geval een rijbewijs voor nodig. Dat is niet het geval met scootmobielen. Daar mag iedereen van zestien jaar of ouder op rijden zonder rijbewijs. En de snelheden lopen al gauw op tot 25 km/u. Zie je waarom deze bestuurders een gevaar kunnen vormen voor medeweggebruikers én voor zichzelf?

Wat moeten we met al die brommobielen?

We gaven al aan dat iedereen recht heeft op vervoer dat past bij hun leefstijl en mogelijkheden. Het is gewoon niet fijn als je steeds een beroep moet doen op taxivervoer, openbaar vervoer of vrienden en familieleden die voor je klaar staan. Dus we begrijpen heel goed dat het brommobiel aanbod online explosief is gestegen. Het zou wel prettig zijn als kopers de moeite nemen om een paar lessen te nemen. Gelukkig zijn er gemeenten en organisaties die senioren goedkoop of gratis lessen aanbieden. Er zijn een paar belangrijke regels voor deze vervoermiddelen die niet alleen voor de berijder maar ook de medeweggebruiker van belang zijn.

  • Op de stoep en in winkel mag je maximaal 6 km/u rijden. Dit kan meestal met een schakelaar worden begrensd.
  • Op de stoep is verlichting niet verplicht, op het fietspad of rijbaan wel. De meeste scootmobielen in Nederland zullen standaard verlichting hebben.
  • Op de openbare weg mag je met een scootmobiel in de bebouwde kom op de rijbaan rijden, daarbuiten ga je het het fietspad op.
  • Een elektrisch model gaat doorgaans tot 25 km/u zonder rijbewijs, en tot wel 45 km/u met (brommer)rijbewijs.
  • Er zijn ook modellen met verbrandingsmotor, al zijn deze types in de minderheid.
  • De minimumleeftijd om op deze drie- of vierwielers te rijden is 16 jaar, of zelfs lager met ontheffing.

Je ziet dat de drempel om op deze vervoermiddelen te rijden laag is, en de snelheid best kan oplopen. Dit betekent dat er naast oplettende bestuurders ook een aantal minder ervaren personen tussen zitten. De verkeersregels in Nederland zijn niet goed ingesteld op afwijkende vervoermiddelen, dit geldt bijvoorbeeld ook voor e-steps die technisch niet mogen rijden in Nederland maar doorgaans wel oogluikend worden toegestaan.

Alles wordt elektrisch

Scootmobielen werden al langere tijd uitgerust met elektromotoren, nu is nog niet iedere brommer elektrisch. Mede door wetgeving op het gebied van uitstoot en het verbannen van 2-takt verbrandingsmotoren neemt de vraag naar elektrische brommers in rap tempo toe. Als je chauffeur bent is dat zeker een ontwikkeling om rekening mee te houden. Voorheen kon je nog iemand horen (of ruiken) aanrijden, nu doemen brommers plotseling voor je koplampen op. Er is voor deze elektrische vervoermiddelen geen laadpaal nodig, een stekker in het stopcontact is voldoende. Als je trouwens nu nog een scooter met benzine rijdt, dan moet je opletten aan de pomp. Met Euro95 E10 benzine kun je het motorblok naar de knoppen helpen. Dan kun je beter Euro98 tanken, die wordt nu nog met maximaal 5% ethanol geleverd. Of maak die upgrade naar elektrisch rijden, let wel op dat je rekening houdt met de rest van het verkeer!

Welk vervoermiddel past bij jou?

Twee, drie of vier wielen, op benzine of elektrisch, met of zonder rijbewijs; we worden verwend met enorm veel voertuigen die allemaal strijden om een stukje wegdek. De ranglijst van ‘zwakkeren in het verkeer’ is flink toegenomen, let dus extra op met een vrachtwagencombinatie binnen de bebouwde kom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer