Ga naar hoofdinhoud

Belgen blij met sociale inspectiediensten

foto ter illustratie

Maandag kwam de Belgische zelfstandigenorganisatie Unizo met nieuwe cijfers over de perceptie van sociale controles door ondernemers. In maart 2018 werd er een Charter Ondernemingen afgesloten, door bevoegd minister voor Bestrijding van de sociale fraude De Backer, de sociale inspectiediensten (SIOD en RSZ, RSVZ, TSW, RVA en RIZIV) en de ondernemersorganisaties VBO, Unizo, UCM en Boerenbond. 2 jaar later blijkt dat ondernemers de sociale inspectiediensten positiever beoordelen, dat de sociaal inspecteurs beter toelichten waarvoor de controle bedoeld is, dat ze hun legitimatie vaker aantonen enz.

philippe de backer
Philippe de Backer

Philippe De Backer, minister voor Bestrijding van de sociale fraude: “In mijn beleid heb ik de voorbije 4 jaar sterk ingezet op de bestrijding van sociale dumping en zwartwerk, met acties en gerichte controles in onder meer de bouwsector, transportsector, grootsteden, carwashes,… Tegelijk heb ik ook werk gemaakt van een preventiecultuur bij de sociale inspectiediensten. Meer dan 9 op 10 ondernemers spelen het spel eerlijk en met het Charter Ondernemingen en de hervorming van de sociale inspectiediensten heb ik ook ingezet op transparante controles, een professionele partnerrelatie tussen sociale inspectiediensten en gecontroleerden, checklists over sociale wetgeving en welke documenten klaar te houden, aangekondigde flitscontroles, coaching van bonafide werkgevers bij administratieve fouten, enz. Ik ben tevreden dat die nieuwe aanpak nu op het terrein voelbaar wordt. Sociale controles zijn nooit leuk, als je met alles in regel probeert te zijn, voelen ze soms aan als een verdachtmaking. Maar het is de kerntaak van een overheid om haar wetgeving efficiënt te controleren, dit wil zeggen gericht op de malafide spelers op basis van datamining en knipperlichten, maar met ook een aantal controles bij bonafide werkgevers. Iedereen wint bij een correcte handhaving en meer eerlijke concurrentie. Ik zal dan ook de SIOD vragen iedereen rond tafel te brengen voor de vooropgestelde evaluatie en met het oog op verdere verbeterpunten.”

In België wordt momenteel hard opgetreden tegen vermeende illegale praktijken, met het stilzetten van trucks van Arijus en Vos Logistics als meest recent feit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer