Ga naar hoofdinhoud

Coronavirus zet druk op tarieven goederenvervoer naar China

De verspreiding van het coronavirus zet een flinke rem op de Chinese economie. Doordat zowel fabrieken als (lucht)havens onderbemand raken, is een sterke terugval in productie en transport van en naar China zichtbaar. Ondernemersvereniging Evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, waarschuwt dat daardoor de tarieven voor lucht- en zeevrachtzendingen naar China zullen gaan stijgen.

“Doordat vluchten en zeetransporten van en naar China worden stilgelegd, neemt plat gezegd ook het aanbod luchtvracht op Schiphol en containerlijnvaartcapaciteit in bijvoorbeeld Rotterdam af. Maar de handel vanuit Europa naar China is gewoon ’business as usual’. De Chinese maatregelen raken echter een relatief groot deel van de internationaal beschikbare transportcapaciteit voor lucht- en zeevrachtzendingen. Dat afnemende aanbod gaat de prijs van goederentransporten naar China beïnvloeden”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Naast de effecten van het coronavirus op de markt van vraag- en aanbod van het goederenvervoer, vreest Evofenedex ook prijsstijgingen veroorzaakt door aanvullende toeslagen. “Logistiek dienstverleners en rederijen belasten bij dit type crises hun extra kosten regelmatig door aan handels- en productiebedrijven. Als die compensatie in de vorm van toeslagen gepaard gaat met een transparante onderbouwing en in overleg met de klant, is dat werkbaar. Maar het verleden toont aan dat die transparantie niet altijd geborgd is. In die gevallen adviseren wij handels- en productiebedrijven vooral contact met ons op te nemen. Dan gaan we samen het gesprek aan met de containerlijnvaartrederij of vrachtafhandelaar”, zegt Van der Kuijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer