Ga naar hoofdinhoud

EC legt het nog eens uit: ‘Hotelbonnetjes laten zien bij controles niet nodig’

Bij controles langs de weg in Europa krijgen vrachtwagenchauffeurs nog steeds de vraag documenten te laten zien als bewijs dat ze de 45-uurs rust niet in de cabine hebben doorgebracht. De Europese Commissie benadrukt in een brief dat dergelijk bewijs bij controles niet gevraagd mag worden. De EC roept ook op tot meer harmonie in handhaving tussen de EU-lidstaten.

De Europese Commissie schrijft de brief, door Walter Goetz uit de stal van EU-commissaris Adina Vălean, aan de Hongaarse transportvereniging NIT. Die had geklaagd dat in Frankrijk Hongaarse vrachtwagenchauffeurs worden beboet als ze geen bewijs van hotelaccomodatie kunnen overleggen. Daarom verduidelijkt Goetz in de brief nogmaals het standpunt van de EC. “Het is handhavers langs de weg toegestaan om tijdens de uitvoering van hun taken bestuurders van vrachtauto’s vragen waar ze hun normale wekelijkse rusttijd hebben doorgebracht. Op grond van artikel 34, lid 3, van Verordening (EU) nr. 165/2014 mogen ze bestuurders echter niet vragen om documenten te overleggen waaruit de activiteiten buiten het voertuig blijken om de naleving aan te tonen van
artikel 8 van Verordening (EG) nr. 561/2006. Bijgevolg kunnen handhavers langs de weg
bestuurders niet beboeten voor het niet tonen van deze documenten.” Daarmee herhaalt Goetz het standpunt van de EC zoals eerder dit jaar bekend gemaakt werd.

In zijn brief geeft Goetz aan dat grondige controles zoals het uitgebreid natrekken van documenten veel tijd kost en het niet de bedoeling is dat chauffeurs langdurig van hun werk worden gehouden. Uitgebreide controles kunnen dan ook beter bij het kantoor van de transportonderneming plaatsvinden, schrijft Goetz. Hij geeft ook aan dat de standpunten die de EC inneemt in de brief worden doorgegeven aan de controlerende instanties van de EU-lidstaten.

3 reacties op “EC legt het nog eens uit: ‘Hotelbonnetjes laten zien bij controles niet nodig’

 • Jaap

  EC wat een kinderlijke organisatie. We maken een regel welke niet te controleren is. Goede lobby van de grote jongens.

  1. Ian macrostie

   Ik word ziek van domme Europese regelgeving.

 • Rene

  Weekend pauze? En waar laat je de vrachtwagen? Denken ze in Brussel dat je hem bij elk hotel kan parkeren? En overal waarneer jou rijtijd op is is een hotel te vinden! En de inbraken in de auto zal alleen maar toenemen want er is niemand die ze tegen houd! En niemand denkt hieraan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer