Ga naar hoofdinhoud

Floricode lanceert ‘Sierteelt Logistiek Label’

Floricode heeft vorige week in Boskoop de nieuwe standaard van het logistieke label voor de sierteelt gepresenteerd. De presentatie vond plaats door de uitreiking van het label met de bijbehorende brochure door Loek Boortman van GS1 en directeur Leo van der Zon aan Michiel van Veen van Royal Lemkes.

labelsierteelt3De sierteelt beschikt hiermee nu over de standaard waardoor karren en fusten voorzien kunnen worden van labels met daarop barcodes. De lay-out van de labels en de barcodes zijn internationaal gestandaardiseerd en zijn daarmee toepasbaar in de gehele logistiek van kweker, veiling, exporteur, transporteurs tot en met de afnemers bij de retail. Het gestandaardiseerde Sierteelt Logistiek Label zorgt er voor in combinatie met data-uitwisseling met standaardberichten dat informatie snel en foutloos wordt uitgewisseld tussen verzenders, vervoerders en ontvangers. De logistieke afhandeling en Tracking & Tracing worden hiermee geoptimaliseerd.

Deze Floricode-standaard is tot stand gekomen door de wensen van kwekers, veiling, exporteurs en transporteurs te combineren met de bestaande standaarden voor labels van GS1 die internationaal gelden voor de retail. Zo wordt er voor de barcodes gebruik gemaakt van de Serial Shipping Container Code (SSCC); deze codes zijn wereldwijd uniek en worden door GS1 verstrekt.

Het Sierteelt Logistiek Label kan toegepast worden op karren, maar ook op individuele fusten. Hiermee kan bijvoorbeeld het verdeelproces bij handelsbedrijven worden verbeterd.

In de bloemisterij wordt tot nu toe gebruik gemaakt van de aanvoerbrief en de distributiebon van de veilingen. Echter verderop in afzetketens bij buitenlandse groothandel en de retail, maar ook bij import in Nederland, kan men hier niet mee uit de voeten. Dit is wel het geval indien gebruik gemaakt wordt van internationale standaarden voor labels. Daarom hebben de deelnemende bedrijven uit de sector unaniem gekozen voor deze standaard.

Voor het gebruik van het Sierteelt Logistiek Label is een handleiding opgesteld. In deze handleiding is beschreven wanneer het label gebruikt kan worden en op welke wijze dat het beste kan plaatsvinden. Afspraken zijn gemaakt over het formaat van de labels, de informatie die op het label wordt geprint en de wijze waarop de labels op de karren en fusten moeten worden bevestigd. Ook zijn er meerdere voorbeelden van labels in de brochure opgenomen. De handleiding is in samenwerking tussen Floricode en GS1 tot stand gekomen en is via de website van Floricode te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer