Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Snelle berging ramptrein Stavoren

De brokstukken van de onderhoudstrein die zondagavond door een sportwinkel reed en op een plein belandde in Stavoren, zijn dinsdag al rond middernacht opgeruimd. Dat verwacht spoorbeheerder ProRail. In de nacht van maandag op dinsdag werd gestart met het opruimen.

Berging trein StavorenAanvankelijk werd gedacht dat het dagen zou duren voordat de trein was opgeruimd, maar de werkzaamheden verlopen voorspoedig, zegt een woordvoerder van ProRail.

In de nacht van maandag op dinsdag werden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo moesten barrières op het plein zoals parkeerautomaten worden verwijderd om ervoor te zorgen dat kranen bij de brokstukken kunnen komen. Ook is de tankauto die de onderhoudstrein meesleurde weggetakeld, overigens als eerste. Verder is de tachtigduizend kilo wegende locomotief op een drijvende ponton gezet.

De bedoeling is dat hetzelfde gebeurt met de overige brokstukken, die vervolgens naar Amsterdam worden vervoerd, om daar overgeladen te worden op een schip om ze naar Brandenburg te brengen. In Brandenburg zit een vestiging van de Italiaanse eigenaar van de trein. Die kan dan kijken of er nog bruikbare onderdelen tussen de wrakstukken zitten.

Het onderzoek in de brokstukken is inmiddels zo goed als klaar, zegt de woordvoerder. Vier partijen proberen de oorzaak van het incident te achterhalen: ProRail, de politie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Af en toe zal tijdens het takelen het werk nog wel even worden stilgelegd, zodat de brokstukken nog even goed bestudeerd kunnen worden.

Lees ook: Trein schuift tankoplegger over dorpsplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer