Ga naar hoofdinhoud

ILT zoekt 150 nieuwe inspecteurs voor betere handhaving

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft zoals bekend al lange tijd te kampen met een tekort aan inspecteurs, zodat de handhaving, onder meer langs de Nederlandse snelwegen, ondermaats is. Dat gaat als het goed is nu veranderen want ILT zoekt met spoed 150 nieuwe inspecteurs.

De toezichthouder start nog dit najaar een wervingscampagne. De nieuwe inspecteurs gaan aan de slag met toezicht en handhaving op het gebied van milieu, transport en wonen.

Waar inspecteurs zich voorheen vooral richtten op één onderwerp – zoals het opsporen van snorders in de taxi-branche of het controleren van de papieren van vrachtwagenchauffeurs – heeft de ILT steeds meer breed inzetbare experts nodig. Naast inhoudelijke expertise zoekt de ILT mensen met ervaring in de nieuwste technologieën zoals machine learning en remote sensing die hun kennis en vaardigheden in diverse sectoren kunnen inzetten.

Met de extra capaciteit kunnen we in al 2019 meer handhaven op het gebied van bijvoorbeeld taxivervoer en goederenvervoer, denk aan de aanpak van tachograaffraude met vrachtwagens en de aanpak van taxisnorders. Ook het toezicht op het gebied van bodem, grond en oppervlaktewater en duurzame warmtepompen kan eerder uitgevoerd worden. Met de komst van nieuwe collega’s wil de ILT de internationale samenwerking versterken, bijvoorbeeld in het kader van het programma Schoon Schip van de ILT. Dat richt zich onder meer op het terugdringen van de uitstoot van zwavel door zeeschepen. Met snuffelapparatuur en drones wordt in zeehavens de uitstoot van schepen geanalyseerd.

In mei 2019 kreeg de ILT extra geld van de minister van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van de Tweede Kamer. Het gaat om een verhoging van bijna 10 procent ten opzichte van de huidige begroting. Het extra geld wordt gebruikt om het aantal handhavers flink uit te breiden. Ook kan de inspectie extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de inspecties verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de vele wetten, verordeningen en internationale verdragen om mens en milieu te beschermen. De ILT hanteert een risico- en informatiegestuurde werkwijze. Op basis hiervan zet de ILT de nieuwe extra inspectiecapaciteit daar in waar de risico’s en impact voor de samenleving en het milieu het grootst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer