Ga naar hoofdinhoud

Lichte Hobur tankoplegger voor De Takomst

Transportonderneming De Takomst uit het Friese Workum kan met de nieuwe Intra-Melkoplegger van Hobur 38.000 liter melk in één rit vervoeren.  Met een eigen gewicht van slechts 6220 kg is de melkoplegger de lichtste in zijn soort, zegt Hobur.

Hobur melk
Voor het transport van melk tussen zuivelfabrieken zijn transportbedrijven gebonden aan het wettelijk maximaal gewicht van een trekker-opleggercombinatie – in Nederland is dat 50 ton. Binnen die limiet wil men zoveel mogelijk lading meenemen, op een veilige en hygiënische manier. De nieuwe Hobur oplegger is ongeveer 10 procent lichter dan het gangbare materieel in de markt. De tankinhoud kon met bijna 6 procent worden vergroot naar 38 kubieke meter.

Simon Aardema, melkrijder en mede-eigenaar van De Takomst: “In overleg met onze opdrachtgever FrieslandCampina hebben wij een programma van eisen neergelegd bij de ontwikkeling van deze nieuwe oplegger. Hieraan is door Hobur ruimschoots voldaan.” De Takomst (zeven eigenaren en twaalf trekker-opleggercombinaties) is al jaren vaste afnemer van Hobur. De nieuwe Intra-Melkoplegger is vier weken geleden in gebruik genomen en de eerste ervaringen zijn goed. “Hoe lichter de oplegger, hoe kritischer je moet zijn op stabiliteit maar dat is goed in orde”, zegt Aardema.

Kenmerkend voor de nieuwe melktrailer is de polyester buitenmantel en er is nog maar één mangat op de tank. Het loopbordes kon daardoor korter worden. Het mangat is geplaatst boven één van de twee slingerschotten (inwendige schotten om slingeren van de lading te voorkomen) en bedoeld voor monstername en inspectie. Per compartiment zijn (voor de inwendige reiniging) twee sproeibollen aanwezig die afzonderlijk bedienbaar zijn.

De lengte van de oplegger is 10 meter. Hij beschikt over drie tientons assen waarvan de achterste niet-gedwongen gestuurd is. De velgen zijn van aluminium, de bandenmaat is 385/65R22,5. De maximale koppeldruk is 15 ton. Dankzij de stuuras is de trailer goed manoevreerbaar. HOBUR verwacht van meer transportondernemers interesse in deze lichte, innovatieve oplegger.

De Hobur tankopleggers worden gebouwd bij Burg Service in Barneveld dat deel uitmaakt van de CIMC Burg Group.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer