Minister: ‘Bewijsvoering bij cabinekamperen is gecompliceerd’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Minister: ‘Bewijsvoering bij cabinekamperen is gecompliceerd’

Er wordt ten onrechte gedacht dat de Inspectie Leefomgeving en Transport niet handhaaft op het doorbrengen van de normale wekelijkse rust van 45 uur, het cabinekamperen, in de truckcabine. Er wordt echt wel gehandhaaft door ILT, maar de bewijsvoering bij het vaststellen van een overtreding is gecompliceerd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA).

Er ontstaat volgens de minister sowieso een vertekend beeld als er bij elke chauffeur die op een parkeerplaats overnacht wordt gedacht dat hij in overtreding is als hij in zijn cabine slaapt. “De ILT handhaaft sinds februari 2018 structureel het verbod op het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de vrachtwagen, ook ten behoeve van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs. Inspecteurs controleren op parkeerplaatsen langs snelwegen waar de kans het grootst is op het aantreffen van chauffeurs die ten onrechte hun normale wekelijkse rust in de cabine doorbrengen en waar de kans op overlast groot is. Op parkeerplaatsen staan echter ook veel vrachtwagenchauffeurs die daar hun dagelijkse of verkorte wekelijkse rust doorbrengen. Dit is toegestaan; alleen de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur mag niet in de cabine worden doorgebracht. Daardoor is het effect van deze handhaving op het aantal chauffeurs dat op een parkeerplaats slaapt beperkt”, aldus de minister.

De minister somt in haar antwoord op dat vanaf februari 2018 tot en met de eerste week van december 2019 er 881 controles hebben plaatsgevonden op parkeerplaatsen. Voor het niet naleven van de weekendrust zijn tot nu toe 153 (x 1500 = 229.500) boetes opgelegd door de ILT. Daarvan zijn er momenteel 99 (x 1500 = 148.500) betaald. In twee zaken zijn betalingsregelingen getroffen. Van andere lopende zaken is de betalingstermijn nog niet verstreken. In totaal zijn in deze periode 238 boeterapporten opgemaakt door de ILT. Het  uiteindelijke aantal opgelegde boetes door Bureau Bestuurlijke Boete (BBB) ligt lager omdat (a) een deel van de boeterapporten nog in behandeling zijn, (b) een deel van de opgemaakte boeterapporten twee overtredingen betreft (bij dubbele bemanning), (c) BBB soms afziet van het opleggen van een boete en (d) het bezwaar tegen de opgelegde boete soms gegrond wordt verklaard. In de gevallen onder (c) en (d) was er sprake van een rust < 45 uur of bleek de rust niet juist berekend.

Van Dijk vraagt de minister terecht hoe de pakkans vergroot kan worden. Dat is lastig, antwoordt Nieuwenhuizen. “De ILT dient vast te stellen dat de complete wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de cabine is doorgebracht alvorens een boete voor overtreding van dit verbod te kunnen opleggen. De bewijsvoering en daarmee de handhaving is hierdoor gecompliceerd. Bewijs is alleen mogelijk als op heterdaad is vastgesteld dat minimaal 45 uur rust in het voertuig is doorgebracht. Ik zie op dit moment geen kans om met de huidige beschikbare middelen de pakkans te vergroten. De ILT verkent de mogelijkheden om het probleem samen met andere partijen aan te pakken.” Een staking van arbeid instellen (de truck stilleggen, red.) is ook niet mogelijk. “Een bevel tot staken van arbeid kan worden opgelegd als een chauffeur op dat moment arbeid verricht terwijl hij of zij niet voldoende of niet op tijd heeft gerust. Wanneer een chauffeur de normale wekelijkse rust in de cabine doorbrengt, is dat weliswaar een overtreding van de regel dat die rust buiten het voertuig moet  worden genoten, maar hij of zij verricht op dat moment geen arbeid. Een bevel tot staken van arbeid kan dan niet worden opgelegd. De wetgeving voorziet ook niet in de bevoegdheid om voertuigen aan de ketting te  leggen, noch om chauffeurs te dwingen naar bijvoorbeeld een hotel te rijden. Dit nog los van de praktische problemen met parkeerruimte en lading”, aldus de minister.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer