Ga naar hoofdinhoud

Euro 7 is er definitief door

De Europese ministerraad heeft de Euro 7-verordening aangenomen, waarin de waarden voor de emissies van voertuigen en batterijlevensduur zijn vastgelegd. Dit is de laatste stap in de besluitvormings­procedure.

De afgelopen week aangenomen tekst heeft betrekking op auto’s, bestelwagens en zware bedrijfsvoertuigen en heeft tot doel de emissies van lucht­verontreinigende stoffen door uitlaatgassen en remdeeltjes verder te verminderen. De nieuwe verordening bevat ook strengere eisen inzake levensduur.

Betere en schonere voertuigen

De Euro 7-verordening bevat regels voor de uitlaat­emissies van wegvoertuigen, maar ook voor andere soorten emissies, zoals door slijtage van banden en emissies van remdeeltjes. Ook worden er vereisten ingevoerd voor de duurzaamheid van batterijen. Voor auto’s en bestelwagens worden in de verordening de bestaande grenswaarden voor uitlaatemissies van Euro 6 gehandhaafd, maar worden strengere eisen voor vaste deeltjes ingevoerd. Wat zware bussen en vrachtwagens betreft, bevat de verordening strengere grenswaarden voor verschillende verontreinigende stoffen, waaronder sommige die tot nu toe nog niet gereguleerd zijn, zoals distikstofoxide (N2O). Euro 7 betekent ook strengere grenswaarden voor deeltjesemissies bij het remmen, met specifieke grenswaarden voor elektrische voertuigen. Er komen ook strengere voorschriften voor de levensduur van alle voertuigen, zowel qua kilometerstand als levensduur.

Volgende stappen

Nu de Raad het standpunt van het Europees Parlement heeft goedgekeurd, is de verordening aangenomen.

Na ondertekening door de voorzitter van het Parlement en de voorzitter van de Raad wordt ze bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. De verordening treedt 20 dagen daarna in werking.

De toepassingsdata van de verordening verschillen per voertuig:

  • 30 maanden voor nieuwe typen auto’s en bestelwagens, en 42 maanden voor nieuwe auto’s en bestelwagens
  • 48 maanden voor nieuwe typen bussen, vrachtwagens en aanhangwagens, en 60 maanden voor nieuwe bussen en vrachtwagens en aanhangwagens
  • 30 maanden voor nieuwe systemen, onderdelen of technische eenheden die in auto’s en bestelwagens worden gemonteerd, en 48 maanden voor systemen, onderdelen of technische eenheden voor bussen, vrachtwagens en aanhangwagens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer