Simon Loos vervangt dieselbakwagens door elektrische trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Simon Loos vervangt dieselbakwagens door elektrische trucks

Na de succesvolle proef met de elektrische truck in Amsterdam, breidt Simon Loos in samenwerking met Heineken haar elektrische vloot de komende maanden uit naar zeven trucks. De elektrische trucks worden ingezet voor de horecadistributie in de binnenstad van Amsterdam. In het voorjaar van 2016 zal de logistiek dienstverlener daar alle niet-Euro 6 dieselbakwagens voor de bierdistributie hebben vervangen door elektrische wagens.

Elektrische truck Simon Loos 2

Heineken wil de leveranties in de binnensteden van de Randstad vanaf 2020 met nul uitstoot kunnen uitvoeren. Het streven is dan om alle fusten, flesjes en horecabenodigdheden binnen de ring met elektrische vrachtwagens te leveren. De Gemeente Amsterdam is hierin een belangrijke schakel; ook zij heeft een evident voordeel bij meer elektrisch stedelijk vervoer en wil daarin graag koploper zijn. Dat lijkt te lukken: het aantal elektrische trucks in Nederland is op twee handen te tellen en ook wereldwijd is de elektrische vrachtwagenvloot van Simon Loos voor distributie straks de grootste.

Wereldprimeur voor familiebedrijf

In eerste instantie was het de bedoeling het aantal elektrische trucks in Amsterdam uit te breiden met twee. Op basis van de ervaring en cijfers uit de proef adviseerde Simon Loos echter alle niet Euro 6-wagens voor de horecabelevering in Amsterdam te vervangen. Het elektrisch rijden past uitstekend binnen het duurzaamheidsbeleid van Simon Loos. Het Westfriese familiebedrijf loopt al jaren voorop in duurzame transportstrategieën, en nam in 2012 al de grootste vloot LNG trucks voor winkeldistributie in gebruik. Eveneens een wereldwijde primeur. “Elektrische belevering is ideaal in de binnenstad”, zegt Wagenparkbeheerder Wim Roks. “In normaal wegtransport is het nog lastig om elektrisch rijden winstgevend te maken. Maar in de binnenstad, waar je vaak remt en optrekt, profiteer je juist van het feit dat de wagen tijdens het remmen zijn eigen elektriciteit genereert.” De elektrische trucks zijn vanzelfsprekend milieuvriendelijk en leveren een maximale bijdrage aan de doelstellingen om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren.

Ginaf trucks op basis van Atego

Elektrische truck Simon Loos 1Het succes van elektrisch rijden is voor een belangrijk deel afhankelijk van het materieel. De proef stelde Simon Loos in staat de bestaande inzet tot in detail te meten en in kaart te brengen. Dit resulteerde in een zeer doortimmerd bestek van functionele eisen, waarmee vervolgens samenwerking met de beste leverancier werd gezocht. Roks: “Met dit soort pionieren is het erg belangrijk dat je samen met de leverancier kunt innoveren. We zochten dan ook echt een fabrikant die zelf ontwikkelt, bouwt en homologeert volgens de Nederlandse eisen. Ook een professioneel natraject en solide langetermijnafspraken voor reparatie en onderhoud zijn onontbeerlijk. Dit vonden we uiteindelijk bij GINAF Trucks, die op basis van de modernste variant van de Mercedes-Benz Atego voor ons de perfecte elektrische truck wist samen te stellen.”

Ontheffing Eurovignet-verplichting

De trucks zijn geheel volgens de laatste technieken gebouwd en hebben een extreem laag energieverbruik, met name in de stad. Dit is mogelijk dankzij een krachtig en geavanceerd terugwinningssysteem van rem-energie. De nieuwe trucks krijgen een laadvermogen van vijf ton. Overigens is Simon Loos een lobby gestart om ontheffing te verkrijgen voor de zgn. Eurovignet-verplichting waar de nieuwe trucks onder vallen; het hogere eigen gewicht is het gevolg van de zwaardere elektrische aandrijving, die nodig is om de belevering juist milieu- en omgevingsvriendelijker te kunnen uitvoeren.

 

Eén reactie op “Simon Loos vervangt dieselbakwagens door elektrische trucks

  • […] bn tie-up2015-09-15 20:53:39 HEINEKEN USA Names Amy Palladino Sr. Dir. of Corporate Communications2015-09-15 15:27:01 Simon Loos vervangt dieselbakwagens door elektrische trucks2015-09-15 12:10:00 American Beverage Consortium Announces Speakers for National Beverage Marketing […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer