Ga naar hoofdinhoud

VVD wil meer duidelijkheid over milieuzones

VVD-woordvoerder Charlie Aptroot is van mening dat gemeentes lukraak milieuzones instellen, zonder daar eerst goed over na te denken.

Charlie Aptroot V&W VVDMilieuzones worden bepaald op een locatie waar luchtkwaliteit en omgevingslawaai een probleem zijn. Binnen deze zones zijn alleen schone voertuigen welkom.

Aptroot: “Het instellen van milieuzones is onderdeel van de milieugekte. Het milieu is natuurlijk belangrijk, maar gemeenten moeten wel eerst goed de feiten op een rij hebben en daarnaast de gevolgen van zo’n beslissing goed afwegen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor ondernemers die gevestigd zijn in zo’n zone?”

Op dit moment is er geen landelijk kader; iedere gemeente geeft zijn eigen invulling aan het beleid. Vaak vinden er vooraf en achteraf geen of de verkeerde metingen plaats en wordt er onvoldoende rekening gehouden met het bedrijfsleven. Hierdoor is het vaak niet eens mogelijk om vast te stellen of de doelstellingen worden gehaald.

“De milieuzonering is een rotzooi; gemeenten doen maar wat. Er moeten eerst duidelijke, landelijke richtlijnen komen over zaken als voertuigeisen, venstertijden, financiële compensatieregelingen en een sloopregeling – voordat je begint met het inrichten van milieuzones. Een goede tijdige communicatie hierover richting ondernemers en inwoners is daarbij noodzakelijk”, aldus Aptroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer