Ga naar hoofdinhoud

Subsidie voor NomadPower-netwerk geconditioneerd transport

Het Nederlandse bedrijf NomadPower komt in aanmerking voor een co-financiering van bijna 1,4 miljoen euro onder het Europese TEN-T programma. Dat heeft de EU definitief bevestigd. De EU beschouwt een netwerk van NomadPower stroomvoorzieningspunten voor geconditioneerd transport als een groen alternatief voor dieselgeneratoren, die normaal gesproken worden gebruikt om de ladingen te koelen.

Nomad Power T-ENT network

Het TEN-T programma is gericht op een aanmerkelijke reductie van de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxiden langs het hoofdwegennet van Europa. Daarbij moet ook het geluidsniveau worden teruggedrongen. Met het oog op de toekomst wil men tevens minder afhankelijk worden van olie. De EU merkt op dat het NomadPower stroomvoorzieningennetwerk hieraan een belangrijke bijdrage kan leveren.

Compleet concept

Nomad Power smartphoneNomadPower richt zich op het aanleggen en exploiteren van stroomvoorzieningen op plaatsen waar temperatuur gecontroleerde trucks parkeren tijdens rust- en wachttijden. Dit betreft voornamelijk parkeerterreinen voor trucks langs (hoofd-) snelwegen, bij koel- en vrieshuizen en distributiecentra. Gebruikers kunnen de stroomvoorzieningen aan- en uitschakelen via een app of internet. De gehele financiële afhandeling is bij het NomadPower concept inbegrepen. Het laagdrempelig toegankelijke totaalconcept ziet de EU als essentieel voor een succesvolle implementatie en het gebruik in de praktijk.

Nieuwe locaties in ontwikkeling

In haar evaluatie van het voorstel van NomadPower merkt de EU op dat NomadPower zich richt op weinig geadresseerde, maar belangrijke niche in de transportsector. De EU ziet NomadPower als een bewezen en volwassen technology met een groot potentieel om te worden aangemerkt als ‘best practice’ door Europese beleidsmakers. Met de beschikbaar gestelde gelden heeft NomadPower de doelstelling voor eind 2015 verspreid over Europa circa 40-50 parkeerlocaties voor trucks van stroom te voorzien. Om vervolgens dit netwerk van NomadPower stroompunten uit te breiden naar 500 parkeerlocaties. NomadPower heeft inmiddels 5 locaties in Nederland en 3 locaties in België operationeel en locaties in Duitsland, Frankrijk en Italië in ontwikkeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer