Ga naar hoofdinhoud

Temperatuurmodule geïntegreerd in TMS

VOICT heeft haar TMS DireXtion uitgebreid met TempXs, een temperatuurmodule waarmee de temperatuur tijdens het complete distributieproces is te volgen en bewaken. De nieuwe module is ontwikkeld in samenwerking met Mediq Logistiek, dat met TempXs de temperatuur registreert tijdens de aanvoer, overslag en aflevering van elke zending.

Mediq Logistiek TempXs

“Dit maakt het mogelijk om vanuit het TMS met een druk op de knop de volledige temperatuurhistorie van een zending op te roepen”, vertelt Philip Admiraal, manager transport van Mediq Logistiek, dat per jaar 2 à 3 miljoen colli met geneesmiddelen en medische hulpmiddelen levert aan apotheken, zorginstellingen en consumenten thuis. De investering in TempXs is ingegeven door de aangepaste GDP-richtlijnen (Good Distribution Practice), die voorschrijven dat geneesmiddelen voortaan moeten worden gedistribueerd onder de condities die op de verpakking staan. “Dit betekent dat we van alle geneesmiddelen moeten kunnen aantonen dat ze bij de juiste temperatuur zijn opgeslagen en vervoerd, ook van de geneesmiddelen die bij kamertemperatuur bewaard moeten worden”, zegt Admiraal.

Sensoren

De temperatuur wordt geregistreerd met behulp van Rmoni- temperatuursensoren die in alle geconditioneerde voertuigen van Mediq Logistiek zijn geïnstalleerd. In de 20 vrachtauto’s voor het transport van de distributiecentra naar de zes overslagcentra hangen elk twee sensoren. Voor de 90 bestelauto’s die het transport verzorgen van de overslagcentra naar de apotheken, zorginstellingen en consumenten volstaat één sensor. Deze sensoren registreren elke vijf minuten de temperatuur en versturen die via GPRS naar de centrale server.

Centrale server

Ook de zes overslagcentra van Mediq, inclusief de koelcellen en vrieskisten, zijn uitgerust met temperatuursensoren zodat ook de temperatuur tijdens op- en overslag in de depots wordt geregistreerd. Alle data over de temperatuur per voertuig of overslagcentrum wordt door DireXtion opgehaald van de centrale server en gekoppeld aan de informatie over de zendingen in dat voertuig of overslagcentrum. “Dit resulteert in één grafiek per zending met het temperatuurverloop in de hele keten”, zegt Admiraal. “Ook als een zending onverhoopt niet afgeleverd kan worden en weer terug naar het overslagcentrum gaat, is een ongestoorde temperatuurregistratie daardoor gewaarborgd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer