Ga naar hoofdinhoud

DAF introduceert duurzame CF en XF trekkers

DAF introduceert twee duurzame uitvoeringen van de CF85 en XF105 trekkers. De trucks, die vallen onder het programma Advanced Transport efficiency (ATe), zijn volledig gespecificeerd op zuinigheid, efficiency en een minimum aan milieubelasting. De nieuwe CF85 en XF105 ATe-uitvoeringen zijn met onmiddellijke ingang leverbaar. Ook DAF komt hiermee al een aardig eind in de buurt van Euro 6.

DAF XF105 ATe

Bij de nieuwe CF85 en XF105 ATe-uitvoeringen is de 12,9 liter PACCAR MX-motor gekoppeld aan een AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak met een volledig op brandstofverbruik afgestemde schakelstrategie. Alleen bij snelheden tot 30 km/u en bij het gebruik van de MX Engine Brake, kan de chauffeur ook zelf schakelen; in alle overige gevallen bepaalt de elektronica het meest ideale schakelmoment.

Voor een optimale brandstofefficiency hebben de ATe-modellen een prise-direct aandrijflijn met een eindreductie van 2,69:1. Voor lichtere inzet en toepassingen is als optie een eindreductie van 2.53:1 leverbaar. Verder zijn de ATe- uitvoeringen ten gunste van het brandstofverbruik voorzien van adaptive cruise control en is gekozen voor de MX Engine Brake als retarder; deze bespaart brandstof en laadvermogen.

Met het oog op een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik zijn ook maatregelen genomen om de aerodynamica te optimaliseren. Zo wordt op de CF85 en XF105 ATe standaard een compleet pakket dak- en zijspoilers geleverd, gecombineerd met side-skirts. Standaard zijn bovendien banden met een lage rolweerstand. Die hebben de maat 315/70R22,5, met als doel de voertuighoogte te verlagen en de luchtweerstand verder te verbeteren. DAF levert de 4×2 trekker CF85 en XF105 ATe in combinatie met de ruime Space Cab.

Daarnaast worden alle CF85 en XF105 ATe-modellen geleverd met een DAF EcoDrive-chauffeurstraining (in landen waar dat mogelijk is), die in de praktijk gemiddeld 3 tot 5 procent blijvende reductie in brandstofverbruik en CO2-uitstoot oplevert.

Met al deze stapjes komt DAF naderbij aan de introductie van een Euro 6 trekker. Officieel is daar nog geen sprake van, maar zoals onlangs op Iepieleaks.nl te lezen was worden er al volop veldtesten uitgevoerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer